Czarna rzepa – surówka

Byłem na bazarku i zaintrygowała mnie czarna rzepa. Rzepkę (zielona w kolorze) znam i lubię, od paru lat. Według jednej ze znajomych rzepka ma magiczne działanie odtruwające ;) Czarnej rzepy jednak jak dotąd nie widziałem. Pytam się pierwszej straganiary co się z czarnej rzepy robi jak smakuje a ona mi opowiada że kobiety do mycia głowy biorą. Niezrażony pytam kilka straganów dalej i kobiecina mi odpowiada że podobno można zetrzeć na surówkę dodać marchewki i cukru…

Myślę sobie dobra, skoro nikt nic pewnego nie wie trzeba spróbować samemu inaczej się nie da. Kupiłem dwie rzepy i wróciłem do domu. Po starciu i doprawieniu wyszła mi z nich całkiem przyjemna w smaku surówka coś podobnego do Colesława.

Opisy rzepy w internecie robią z niej wręcz super warzywo doskonałe na wiele różnych dolegliwości od soku na kaszel do surowca przy produkcji rapacholinu na wątrobę i niestrawności.

Czarna rzepa[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Surówki
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 5 minut
  • Ilość porcji: 6
  • Kalorie: 100 kcal/porcja

Składniki:

  • czarna rzepa 0,5 kg
  • majonez 2 łyżki
  • śmietana 2 łyżki
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka

Czarna rzepaPrzepis:

Czarną rzepę ścieramy na tarce o małych oczkach, solimy, cukrzymy, dodajemy majonez, śmietanę i mieszamy dokładnie. Dobrze aby sobie postała trochę i rzepa przeszła śmietaną nie jest wtedy tak ostra w smaku.

Porady:

Do utartej rzepy można dodać namoczonych rodzynek i orzechów włoskich,oraz startego selera będzie bardziej aromatyczna. Z racji że rzepa jest twarda warto ścierać ją mechanicznie jakimś robotem :)

Translate
I was intrigued by black turnip. Kneecap (green in color), and I know, for a few years. According to one of my friends has a magical effect kneecap detoxification. Black Velcro but so far I have not seen. I asked the seller what happened to the black Velcro makes the taste and she tells me that women take to clean the head. Undeterred, I asked a few stalls away and woman that apparently suits me to wipe the salad add the carrots and sugar … I think good, since no one knows anything for sure need to try it for yourself otherwise you can not. I bought two turnips and went home.

  1. Pingback: czarna rzepa – tapeta na pulpit | Lukrecjusz w kuchni

  2. Robię taką samą, nie dodaję cukru, za to wrzucam kilka ząbków czosnku i odrobiną pieprzu. Jest przepyszna. Spróbuj.

  3. Nie istnieje nic o nazwie „czarna rzepa”. To, co kupujesz i jesz ze smakiem, to czarna, zimowa odmiana rzodkiewki. Owszem, całkiem spora, ale – rzodkiewka. To z niej robi się popularny Raphacholin zwany tak od nazwy łacińskiej Raphanus oznaczającej właśnie rzodkiew. Rzepa to Brassica Rapa – po prostu kapusta korzeniowa.Swoją drogą to chyba najwartościowsza z rzodkiewek więc – smacznego.

Skomentuj A Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *