Duszona dynia na ostro

Tydzień dyni dzień kolejny. Dziś proponuję dynię na kwaśno – ostro, doskonale pasuje jako dodatek obiadowy np. do odsmażanych w talarkach ziemniaków i gotowanego mięsa.

Natchnienie aby zrobić z dyni dodatek do obiadu spadło na mnie nagle, przecież nie muszę robić wyłącznie dań głównych z dyni. Szybkie wertowanie sieci wskazało inspirujący przepis. Jak to zwykle ja nie trzymałem się ściśle bo i po co? Kuchnia dla mnie to miejsce na swobodną kreację, można miksować składniki do woli.

Duszona dynia na ostro

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Duszenie: 20 minut
  • Czas ogółem: 25 minut
  • Ilość porcji: 3
  • Kalorie: 100 kcal/porcja

Składniki:

  • dynia 0,5 kg
  • mleko 3/4 szklanki
  • cukier 2 łyżeczki
  • sól 2 łyżeczki
  • czosnek 1 ząbek
  • cytryna 1/2
  • przyprawy „ogniste” 2 płaskie łyżeczki

Przepis:

Dynię obieramy i ścieramy na grubej tarce. Przekładamy na patelnię na której jest trochę gotującej się wody (3-4 łyżki). Ustawiamy gaz na malutki żeby się powoli dusiło. Obsypujemy cukrem, solą, wciskamy z praski czosnek, wyciskamy sok z cytryny i dodajemy „ogniste” przyprawy. Wszystko mieszamy na patelni dokładnie. Przykrywamy pokrywką i dusimy dość często mieszając. Jak masa robi się przesuszona i zacznie przywierać dolewamy mleko w miarę potrzeb. Ja dolewałem mleko na 3 razy.

Porady:

W moim przypadku na „ogniste” przyprawy składały się: pieprz czarny, pieprz kolorowy, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, cynamon, kolendra i jedyna niemielona przyprawa kminek 10 nasionek.

Translate
Today I propose to sour pumpkin – sharp, perfectly fits in addition to dinner.
Inspiration to do with the pumpkin addition to the dinner fell on me suddenly, I do not have to do only the main dishes of pumpkin. Quick paging through the network indicated inspiring recipe. As I do not usually kept as closely and for what? Kitchen is a place for me to free creation, you can mix the ingredients at will.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *