Święto schabowego było wczoraj i miałem schabowego z kapustą na obiad, nawet chciałem wrzucić przepis na bloga ale nie miałem sił (faktycznie antybiotyki odbierają chęci na cokolwiek) nawet jedzenie nie sprawiało przyjemności.
Dziś za to inne godne odnotowania święto kulinarne i bardziej prozdrowotne czyli „Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania”. W Polsce powstała dobra inicjatywa z tej okazji „Dzień zdrowego śniadania” pochylająca się nad problemem dzieci i młodzieży. Badania wykazują że jako rodzice słabo dbamy o dzieci bo wypuszczamy je do szkoły bez zjedzonego śniadania.
Dane z 2010 r. wskazują, że co czwarte dziecko w wieku 6-11 lat nie je śniadania przed wyjściem do szkoły. „A im starsi uczniowie, tym odsetek dzieci niejedzących śniadań jest wyższy. Dotyczy to zwłaszcza dziewcząt” – zaznaczyła prof. Weker. Na przykład, bez śniadania do szkoły wychodzi blisko co trzecia dziewczyna (29 proc.) i co czwarty chłopiec (ok. 24 proc.) w wieku 14 lat (II klasa gimnazjalna).
więcej przeczytacie u źródła.
Jutro pierwsza fotka z nowego cyklu Produkt vs Cukier w kostkach