Tak mnie jakoś wzięło na małą alternatywę w podaniu tej prostej potrawy. Ileż to można jeść standardowe jajo sadzone, nawet patelnia z dołkami się nudzi z czasem, choć jest nieoceniona przy smażeniu potraw kiedy trzeba porcje odseparować od siebie.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Przekąska
- Koszt: 4 zł
- Łatwość: proste
- Kuchnia: Lukrecjusza ;)
- Przygotowanie: 3 minuty
- Gotowanie: 5 minut
- Czas ogółem: 8 minut
- Ilość porcji: 2 kromki
Prosty zabieg odmieniający nudną potrawę w coś ładnego i ciekawego.
Składniki:
- chleb pełnoziarnisty 2 kromki
- jako 2 sztuki
Przepis:
Ukrój dwie grubsze kromki z chleba tak z 1,5 cm grubości, wytnij z nich środki. Wycięty środek pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni trochę tłuszczu i połóż na nią chlebowe ramki i kostki niech się trochę przesmażą.
Jak ramki z chleba się zarumienią obróć je na drugą stronę przygnieć delikatnie i wbij do środka każdej ramki całe jajko. Posól, popieprz z wierzchu i po kilku minutach smażenia jak białko się już zetnie delikatnie ściągaj z patelni.
Porady:
Jeśli chcesz możesz smażyć bez tłuszczu na patelni pokrytej teflonem.
Gdy białko wycieka spod chlebowej ramki można ją docisnąć na chwilę, albo zatamować wyciek którąś z grzanek.