Kisiel z dyni

Dziś kupiłem nową dynię :D Nie była tak piękna jak poprzednia, oraz niestety mniej słodka.

Jako że jutro będzie ciasto z dyni, to dziś zająłem się sokiem. Nie miałem jednak ochoty na taki czysty do picia, więc zrobiłem z niego kisiel dyniowy. Bardzo smaczny deser, delikatny aromat dyni wzbogacony przyprawami. A jaki miał piękny słoneczny kolor, jak raz na rozpoczęcie jesieni. Jako że na obiad miałem naleśniki z białym serem to test wykazał że polane kisielem dyniowym naleśniki zyskały znacznie na smaku.

Kisiel z dyni[starrater tpl=46 style=’pumpkin' size=’16′]

  • Kategoria: Deser
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Gotowanie: 10 minut
  • Czas ogółem: 25 minut
  • Ilość porcji: 3
  • Kalorie: 70 kcal/porcja

Składniki:

  • sok z dyni 450ml
  • sok z 1/2 cytryny
  • woda 100ml
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier 3 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • goździk 1 szt
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Naleśnik z białym serem pod kiślem dyniowym

Przepis:

Sok z dyni zagotowujemy z goździkiem (niech dłuższą chwile pobulgocze). Dosypujemy oba cukry i szczyptę soli oraz cynamonu. Łyżkę stołową mąki ziemniaczanej roztrzepujemy w połowie szklanki wody i powoli mieszając wlewamy do gotującego się soku z dyni. Gotujemy kilka minut na małym ogniu mieszając.

Porady:

Kisiel jest doskonały na ciepło i nadaje się do polewania delikatnych dań wzbogacając je swoim smakiem.

Translate
Today I bought a new pumpkin: D It was not as beautiful as the previous one, and unfortunately, less sweet. Since tomorrow will be pumpkin pie, today I took the juice. But I did not feel like drinking so clean, so I did with the pumpkin jelly. Very tasty dessert, enriched with a delicate aroma of pumpkin spice. And what was a beautiful sunny color as the time to start the fall. As the lunch I had pancakes with cream cheese this study showed that the jelly topped with pumpkin gained significantly in taste.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *