WZ od Putka

Jest taka sieć piekarni co się Putka nazywa. Start u mnie pod domem mieli świetny, miły personel, niezłe wypieki w szerokiej gamie. Wykończyli małą piekarenkę co jakoś zipała dopóki nie przyszła ta sieciówka ze swoimi możliwościami :(

 

wz Putka bita śmietana w porządku pasuje do ceny (ujdzie), polewa całkiem całkiem, ciasto za suche, zapomnieli warstewki dżemora wsadzić :(

Kilka miesięcy temu ze starego personelu już nikogo nie było, towar jakby zdrożał, porzuciłem więc tę piekarnię.

Dbam teraz (robiąc zakupy) o ostatni sklep ogólnospożywczy pod domem, żeby nie splajtował jak piekarnia. To by był dramat jak by mi same sieciówki zostały z ich niereformowalną ofertą.

Pamiętając jednak czasy jej świetności Czytaj dalej

Rum Santana gorszy od muzyki Carlosa

Kupiłem ostatnio rum Santana dark, mieszanka rumów light rodem z Francji. Mówiąc szczerze to nie spodziewałem się jakiegoś super doznania przy takiej cenie, 28 zł za 0,7l 37,5%.

Powiem tak: pić go „sote” się nie da (no dobra da się, człowiek jest w stanie wiele znieść), ale sądzę że się nadaje do naszprycowania żelków i rodzynek. Pod gryzącym smakiem gorzały kryje się w nim ten rumowy posmak, coś co powinno się sprawdzić w kuchennych zastosowaniach.

Wieczór z #Carlos #Santana na #youtube i #Santana #dark #rum ;) niestety #muzyka lepsza niż ten francuski #rhum

Wieczór z #Carlos #Santana na #youtube i #Santana #dark #rum ;) niestety #muzyka lepsza niż ten francuski #rhum

Ciekawostką jest dla mnie jak producentowi ze zmieszania jasnych rumów powstał rum ciemny, ale to jakaś tajemnica Czytaj dalej

Które ryby są tłuste, a które ryby są chude

Jak się kiedyś odchudzałem w podanym przepisie na dietę miałem pozycję xxx gram ryby chudej lub xxx gram ryby tłustej.

W życiu nie miałem pojęcia która to jest chuda ryba więc uśredniałem wagę i tyle. Podczas jednej z prezentacji wygłoszonych na konferencji o rybach pojawiła się taka fajna tabelka pokazująca które gatunki ryb są tłuste i które gatunki ryb są chude

Podział ryb z uwzględnieniem zawartości tłuszczu w mięśniach ryb.
(Polska Norma PN-A-86770:1999)

  • Ryby chude do 2 % tłuszczu – dorsz, morszczuk, mintaj, sandacz, szczupak, tołpyga, amur
  • Ryby średnio tłuste do 7 % tłuszczu – tuńczyk, troć, sieja, sielawa, pstrąg, sum europejski, sum afrykański
  • Ryby tłuste 7-15 % tłuszczu – halibut, łosoś, szprot, śledź, makrela, karp, jesiotr
  • Ryby bardzo tłuste powyżej 15 % tłuszczu – węgorz

dr hab. inż. Małgorzata Woźniak, prof. UWM – Wartości odżywcze ryb z produkcji stawowej, ze szczególnym uwzględnieniem karpia