Ogórki w cukrze z octem balsamicznym

Ogórek w cukrze to było fajne odkrycie.

pokropiony ocetem balasamicznym ogorek w białym cukrze Sięga ono okresu moich ekstremalnych eksperymentów kulinarnych. W wieku buntu i podważania wszelkich zasad, miałem okres robienia wszystkiego na opak.

Skoro cała rodzina soliła świeże zielone ogórki, to ja ogórki posłodziłem.

zielony ogorek obtoczony w cukrze skropiony octem balasamicznymNadal wiele osób z niedowierzaniem patrzy jak pcham ogórka w cukiernicę :). Owszem zmienia się zastosowanie takiego ogórka, staje się on bardziej deserowy niż obiadowy. Jest to najszybszy sposób na zrobienie „prawie arbuza” domowym sposobem.

Ostatnio przeprowadzony test łączenia smaku (ocet balsamiczny do ogórka z cukrem) to już nie był przypadek czy pokłosie buntu. Koncepcja takiego miksowania smaków powstała na bazie dość popularnego połączenia smaku truskawki z octem balsamicznym.

Po przetestowaniu w praktyce stwierdzam że powstaje smaczna kompozycja gdy do obtoczonego w cukrze kawałka ogórka dodać cztery pięć kropli octu balsamicznego.W sumie to nawet nie ma co tu dawać przepisu ot kroimy ogórek w poprzek na pięciocentymetrowe kawałki. Każdy kawałek kroimy wzdłuż na 6 części i obtaczamy w cukrze. Na koniec skrapiamy octem balsamicznym i gotowe. Solenie uznałem za zbędne.

Zawsze w kuchni pamiętaj że wolno Ci wszystko jeśli chcesz, więc jeżeli ktoś lubuje się w ostrzejszym aromacie niech sobie nie odmawia.Życie jest jedno i warto żyć tak jakby jutra miało nie być.

  1. Ojej, trochę mnie przeraziłeś takim połączeniem. Bo choć ogórki uwielbiam, to nie jestem pewna, czy byłabym w stanie rzeczonego wepchnąć w cukiernicę ;)

    • Spróbuj to nie boli, możesz zacząć od małego kawałka. Warto być otwartym na nowe doznania, może zagustujesz w takim połączeniu smaków

    • Chmm i stało się jak zazwyczaj, okazało się że nie jestem jedyny. Z drugiej strony to i dobrze bo samemu źle na świecie ;)

      Może by tak założyć klub pożeracza ogórków na słodko.

Skomentuj hellboy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *