Rzadko używam kuchenki mikrofalowej bo moim zdaniem do gotowania nie nadaje się zbytnio. Owszem odgrzać w mikrofali coś można, rozmrozić, masło czy smalec rozpuścić…
Jednak od każdej reguły jest ponoć wyjątek i tak będzie również tym razem. Przedstawiam szybki prosty, całkiem smaczny przepis dla tych co chcą zadziwić kogoś inwencją np. w biurze.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Przekąska
- Koszt: 2 zł
- Łatwość: proste
- Kuchnia: Lukrecjusza ;)
- Przygotowanie: 2 minuty
- Gotowanie: 1 minuta
- Czas ogółem: 3 minuty
- Ilość porcji: 1
Bez mikrofali się nie da przygotować tej potrawy z prostej przyczyny, musimy grzać masę jajeczną od środka żeby nie uszkodzić „opakowania”.
Składniki:
- pomidor 1 sztuka
- jako 1 sztuka
Przepis:
Z niedużego pomidorka usuń ogonek i pestki z sokiem, żebrowania w środku postaraj się pozostawić. Jajko wbij do naczynia i rozmieszaj równomiernie na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą. Wlej masę jajeczną do pomidora i wstaw do kuchenki mikrofalowej. Ja swoją mikrowelę ustawiłem na 1 minutę przy mocy 600 wat. Generalnie obserwuj czy jajko się pieni i buzuje, jak skończy to za chwilę wyciągaj potrawę z kuchenki mikrofalowej.
Oczywiście jak masz chęć to wzbogać smak pieprzem, masłem z ziołami czy drobno startym ostrym żółtym serem.
Dla tych co nie mogą, lub nie lubią skórek z pomidora można wykonać omlet w filiżance. Przepis ten sam, tylko obranego pomidora lokujemy w naczyniu i mikrofalujemy trochę dłużej.
Porady:
Trzeba uważać aby nie przesadzić z czasem lub mocą mikrofali bo pomidor szybko się rozpada. Posól całkiem sporo bo zarówno jajko jak i pomidor „wyciągną” tą sól.
hmm wynalazki z mikrofali zazwyczaj smakują o swojemu, naprawdę ma to jakiś smak czy tylko tak wrzuciłeś ściemę?
Cóż jak to danie z mikrofali…
Ma smak pomidora, ma smak jajka, ale czegoś mu brak… pewnie smalcu ;)
Jestem zwolennikiem niezdrowego jedzenia.