Ostrzałka do noży Smith’s recenzja

Kupiłem sobie fajny ostry nóż :) pochwalę się nim za trochę jak go poznam dokładnie. Teraz pokażę ostrzałkę jaką zaproponował mi sprzedawca tegoż noża. Sklep gdzie kupowałem jest niewielki, ale liczba modeli noży tam dostępnych to tak na oko grubo ponad tysiąc, może nawet i dwa tysiące. Co prawda noży kuchennych jest w tym sklepie tylko jedna wielka szafa, ale gość wie czym handluje (ma same noże i akcesoria do nich w ofercie).

ostrzalka do noży  smith'sRozmawiałem z nim o systemowej ostrzałce do noży (System Lansky prętowa) polecanej przez Atrię i stwierdził krótko do długich noży np. szefa kuchni się nie nadaje (Atria też zwróciła na to uwagę). Ponadto 20 stopni rozwarcia to za wiele dla noża kuchennego którego ostrze ma zazwyczaj kąt ostrzenia 15 góra 17 stopni. Przemodelowanie ostrza jest kiepskim pomysłem bo w kuchni potrzeba ostrego smukłego ostrza a nie ostrza bojowego, odporniejszego na twarde elementy o szerszym kącie ostrzenia, przy którym bardziej liczy się siła niż finezja.

Przekonał mnie, zaproponował tańszą ostrzałkę której mówi że sam używa.

To wręcz kobieca ostrzałka bo nie wymaga wcale siły przy ostrzeniu noży to był dobry wybór. Jest skuteczna w ciągu jednego popołudnia wszystkie noże w domu stały się bajecznie ostre bez większego wkładu pracy niż w krojenie. Naprawdę wystarczy przeciągnąć tylko z 10 razy i nóż robi się ostry zachowując właściwy kąt ostrza.

Jak ostrzałka działa zobaczycie na filmie poniżej, kosztowała mnie 32 zł i jest zdecydowanie lepsza od tej której używałem do tej pory. Trzyma się tą ostrzałkę dość wygodnie (przy długich nożach łapię oba skrzydełka ponad nożem) stoi na stole stabilnie. Oczywiście jeśli stół jest mokry/tłusty  to się będzie ślizgać ale chyba ostrzałek mocowanych do stołu jest mało na rynku :>

Jeżeli nóż jest bardzo tępy, ma zdefasonowane ostrze to przeciąganie po węglikach spiekanych zbiera dużo materiału. Jeśli masz super drogie noże i żal ci ich to ucz się ostrzyć na kamieniach :D  Jeśli jednak podchodzisz do noża jak do narzędzia to bez stresu korzystaj z tej ostrzałki bo nóż właściwie wyprofilowany nie traci wiele materiału. Ja tam nie będę się szczypał, jak mój nabytek się stępi to będę go traktować tą ostrzałką.

Nie wiem jak z wytrzymałością gładzika w tej ostrzałce bo odnoszę wrażenie że po tych wszystkich nożach pręciki lekko się wyrobiły, ale może się mylę to może być kwestia złudzenia optycznego (pod światło nie widać wyrobienia).

Ostrzałka Smith’s jest przeznaczona do ostrzy ze szlifem dwustronnym 15 stopni. Jeżeli ostrze noża jest dość wąskie, nie da się go naostrzyć od początku bo rękojeść przeszkadza w podejściu do elementów ostrzących (ok. 4mm)

  1. Witam,

    Panie Lukrecjuszu czy można prosić o podanie adresu sklepu z nożami (ostrzałką którą Pan kupił) ?
    Chciałbym kupić dobry nóż a wg. mnie najlepiej jest o tym porozmawiać z fachowcem który je sprzedaje :)

    Pozdrawiam
    Bartek

  2. Ostrzałkę kupiłem razem z nożem 6.8003.19 firmy Victorinox w CH Land (Warszawa Wałbrzyska 11) na pierwszym pietrze. Sklepik „Świat Noży” ) jest niewielki, ale posiadał gablotę z nożami kuchennymi, oraz co ważniejsze sprzedawcę znającego się na temacie. Wytłumaczył mi między innymi co to jest broda noża :D

    Nóż który kupiłem polecam, jako że mam już go kilka miesięcy i zapoznałem się z nim trochę. Dojrzewam powoli do jego recenzji na blogu :)

    Dobrym źródłem informacji o nożach jest forum http://www.knives.pl/ prowadzą również wątki poświęcone nożom kuchennym :)

  3. Podobny sprzęt do 'diamentowych ostrzałek’ marki Victorinox. Dobre na krótką metę, niestety na dłuższą – jeśli nie ostrzy się noża regularnie, strasznie „zjadają” materiał i zużywają nóż. Nie polecam, chyba że używa się jej raz na ruski rok.

  4. Jak pisałem strona z węglikami zbiera sporo materiału, ale ta gładząca już nie. Za krótko mam żeby się wypowiadać czy gładziki zużywają nóż nie obserwuję zmian w nożach przez te pół roku używania, ale i nie ostrzę zbyt często.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *