Bułeczki z misiami Haribo

Dynia powróci niebawem, dziś opiszę smaczne bułeczki z rozmaitościami.

Już od dawna się zbierałem do eksperymentu pod nazwą bułeczka z dodatkami i w końcu się zmobilizowałem. Bułeczki zrobiłem w trzech odmianach, z suszoną morelą, z kandyzowanym ananasem i z misiami haribo w środku. Przepis na ciasto wziąłem z bloga którego prowadzi evena  i wsparłem dodatkowo przepisem Olimpii. Bułeczki coś słabo mi wyrosły (może wina użytych drożdży) były smaczne choć dość zbite.

Wyszło smacznie i pachnąco. Smak bułeczek z morelą i ananasem zgodny z oczekiwaniami nie zaskoczył mnie, taka lekko słodka bułka ze słodkimi kostkami. Za to efekt upieczenia misi haribo wyszedł nieoczekiwany. Misie wyciekły z bułeczek i zkarmelizowały się na macie do pieczenia. Myślałem że bułki będą miały sprężyste nadzienie a tu taka buba. Owszem ciasto przeszło smakiem i aromatem tam gdzie miśki były utkane, ale nie na tym polegał zamysł :(

Eksperyment „misie haribo zapieczone w bułce” się nie powiódł.

Bułki z misiami haribo i owocami[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 8 zł
  • Łatwość: średnio
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 100 minut
  • Pieczenie: 15  minut
  • Czas ogółem:  115 minut
  • Ilość porcji: 8 szt
  • Kalorie: 325 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej

Ciasto z dyni

Udało mi się zrobić to pyszne ciasto z dyni nawet bez jakiś specjalnych zawirowań, tylko temperatura szalała mi w piekarniku bo używałem nowego termometru. Robiąc ciasto z dyni bazowałem na marchewkowym cieście od faceta na talerzu i drugim też marchewkowym od evenki.

Samo ciasto wyszło ładnie upieczone i dość mokre w środku. Prawdopodobnie ciasto lepiej by wyrosło jakbym trzymał się źródłowych przepisów i dał więcej proszku do pieczenia czy sody, ale spulchniacze gryzą mnie w gardło. Jako że lubię kleiste ciasta to jestem zadowolony z tego co wyszło. To pierwsza potrawa z dyni co smakuje Kuchcikowi, bo w sumie tej dyni prawie nie czuć, przejęła aromat przypraw.

Wyszedł okrągły stosunek wagi do ceny, 13 zł za 1,3 kilograma. Muszę teraz upiec  jeszcze kruche ciasteczka bo herbatniki w sklepie po 16 zł/kg a schodzą u mnie szybciutko.

Ciasto z dyni[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 13 zł
  • Łatwość: średnio
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 40 minut
  • Pieczenie: 45 minut
  • Czas ogółem: 85 minut
  • Ilość porcji: 20
  • Kalorie: 225 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej