Zupa z soczwicy (krem) z grzankami

Jako że na dworze jest niezbyt słonecznie ratuję się słonecznym jedzeniem :) Dobrze jako rozjaśniacz smutnego dnia sprawdza się dynia, marchewka lub czerwona soczewica. Może to głupie ale na depresję zupa z soczewicy dobrze robi. Zupę robi się szybko i całkiem dobrze syci. Zupa krem ma kolor zachodzącego słońca w letnie popołudnie, pyszne danie na zimowobury dzień zwłaszcza jak ktoś ma własny ogródek z ziołami na parapecie i doda świeżej bazylii. Według mojego natchnienia Małgorzaty, to zupa z Libii i nosi tam nazwę szorba adas.

zupa-z-soczewicy[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Zupa
  • Koszt: 6 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Arabska
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Gotowanie: 15 minut
  • Czas ogółem: 20 minut

Składniki: Czytaj dalej

Ser feta owinięty listkiem bazylii w pomidorze

pomidor feta bazyliaDziś szybki wpis :)

Pomidorki na wynos, w sam raz na jakieś party czy zabawą sylwestrową.

Ładnie się prezentują ale niestety przygotowanie pomidorków jest dość pracowite na dodatek bazylia więdnie dość szybko, więc nie jest to moja ulubiona w wykonaniu przekąska.

Smak posiada doskonały jak się dopasuje odpowiednią ilość sera do pomidorka (żeby nie było za słone) i podkreśli aromatem świeżej bazylii.
Pomidor ser feta bazylia[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąska
  • Koszt: 14 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 40 minut
  • Czas ogółem: 40 minut

Składniki: Czytaj dalej

Dynia pieczona

Dzisiaj upiekłem 2 blachy dyni w plastrach. Jedną blachę dyni na ostro, drugą na słodko. Nie powiem całkiem smaczne to wyszło, zdecydowanie dynię na słodko upiekę ponownie. Dynia na ostro sprawdziła się bardzo dobrze jako dodatek do kotleta mielonego. Dynia na słodko zaś jako delikatny deser. Na pomysł pieczenia dyni trafiłem początkowo u Alicji a Bea przekonała mnie że warto upiec dynię już dziś :) Banalnie prosta sprawa (pokroić dynię, posmarować, posypać i upiec) a jaka smaczna!

Dynia pieczona na słodko przygotowanie[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Dodatki
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Pieczenie: 40 minut
  • Czas ogółem: 45 minut
  • Ilość porcji: 8
  • Kalorie: 135 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej