Dziadka smalec pychota

Ze smalcem sprawa jest prosta i zarazem nie taka prosta :D
Przykładowo Olga Smile proponuje smalec z mielonej słoniny co dla mnie jest barbarzyństwem, bo co to za skwarki niby z niego są? Przyznaję że wędzonka którą Olga dodaje całkiem ładnie aromatyzuje smalczyk.

Ja jednak preferuję smalec ze słoniny czysty, tylko ze skwarkami, zwłaszcza na ciemnym ziarnistym chlebie, dobrze posolony z plastrem cebuli. Jednak najlepsze na świecie są świeżutkie skwareczki, takie dość wysmażone prosto z rondla, lekko parzące w usta i ten ich aromat jaki się z nich wydobywa. Robiąc smalec stoję nad kuchnią kładę skwarki widelcem na chleb solę i amam. Każdy kęs to nowy nabór skwarek na chleb… nieziemskie pyszności. Takie gorące skwarki przebijają w smaku prawie wszystko.

Ostatnio jak robiłem smalec to przyrządziłem sobie kanapkę z takim skwarkami i konserwowym ogórasem z myślą zrobię fotki wrzucę na bloga. Kurcze jak ciężko się ten zestaw fotografowało… aromat przyzywał, ślinianki pracowały… poległem i kolejne fotki muszą poczekać bo model został zjedzony :)

Przepis poniżej jest na smalec dziadkowy, też całkiem dobry.

smalec podczas wytapiania[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przetwory
  • Koszt: 10 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Smażenie: 30 minut
  • Czas ogółem: 45 minut

Składniki: Czytaj dalej

Pieczony kurczak w jajecznicy

Poranne zaglądanie do lodówki po tygodniowej chorobie może być stresujące, nic ciekawego w niej nie ma. Nadeszła dziś pora na drugie śniadanie a w lodówce ino wiatr hula. Zaglądam na dolną półkę a tam jakieś suszące się pieczone udko z kurczaka, trochę wyżej jajka, myślę sobie ok z głodu nie umrę. Momentalnie narodziła się szatańska koncepcja jajecznicy na pieczonym kurczaku. Do tej pory robiłem jajecznicę na szynce, na kiełbasie, ale na czymś pieczonym jeszcze nie. Więc do dzieła.
Jajecznica na kurczaku[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąski
  • Koszt: 6 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 2 minuty
  • Smażenie: 5 minut
  • Czas ogółem: 7 minut
  • Ilość porcji: 1
  • Kalorie: 530 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej

Dynia z pieczarkami i cebulą

Dziś to całkiem wegetariański obiad był. Pieczarki ze złotą cebulą i słoneczna dynia uduszone razem. Miały być jeszcze tam wrzucone pomidory ale się nie zmieściły i dobrze! Z powodu braku pomidorów doskonale się komponowały z brukselką. Generalnie podziękowania dla arbuzowedaiquiri za pomysł na duszoną dynię z pieczarkami. Najgorsze w tym przepisie jest krojenie dyni, kroi się i kroi a końca nie widać.

Duszenie dyni z pieczarką i cebulą w rondlu[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 12 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Duszenie: 25 minut
  • Czas ogółem: 40 minut
  • Ilość porcji: 6
  • Kalorie:  165 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej

Wigilijny śledź

Na fbukozie wczoraj obiecałem najlepszy przepis na śledzia jaki znam. Potrawa ta według mojej Matki zbierała laury 3 razy z rzędu w jakimś ogólnoświatowym konkursie kulinarnym z racji swojej prostoty i smaku. Nie wiem jak się nazywa ale w efekcie wychodzi pyszny śledź w majonezie z cebulą.

Nie tylko wigilijny śledź w majonezie

Jest to szybka i prosta potrawa tyle tylko że trzeba dać jej 3 dni odpocząć zanim się będzie można rozkoszować.

Składniki na śledzia w majonezie: