Udało mi się zrobić to pyszne ciasto z dyni nawet bez jakiś specjalnych zawirowań, tylko temperatura szalała mi w piekarniku bo używałem nowego termometru. Robiąc ciasto z dyni bazowałem na marchewkowym cieście od faceta na talerzu i drugim też marchewkowym od evenki.
Samo ciasto wyszło ładnie upieczone i dość mokre w środku. Prawdopodobnie ciasto lepiej by wyrosło jakbym trzymał się źródłowych przepisów i dał więcej proszku do pieczenia czy sody, ale spulchniacze gryzą mnie w gardło. Jako że lubię kleiste ciasta to jestem zadowolony z tego co wyszło. To pierwsza potrawa z dyni co smakuje Kuchcikowi, bo w sumie tej dyni prawie nie czuć, przejęła aromat przypraw.
Wyszedł okrągły stosunek wagi do ceny, 13 zł za 1,3 kilograma. Muszę teraz upiec jeszcze kruche ciasteczka bo herbatniki w sklepie po 16 zł/kg a schodzą u mnie szybciutko.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Ciasto
- Koszt: 13 zł
- Łatwość: średnio
- Kuchnia: Lukrecjusza ;)
- Przygotowanie: 40 minut
- Pieczenie: 45 minut
- Czas ogółem: 85 minut
- Ilość porcji: 20
- Kalorie: 225 kcal/porcja
Składniki: Czytaj dalej →