Buszując w bibliotece rolniczej znalazłem książkę „Nowy, Wyborny i Najtańszy Kucharz” z 1842 roku. Ciekawa książka prezentująca potrawy z kartofli. Jako że przeglądanie książki kucharskiej samo w sobie niewiele daje przygotowałem na szybko jeden z przepisów. Co prawda nadal nie jestem do końca pewny czy autor pisząc musztarda miał na myśli musztardę czy mieloną gorczycę (spotkałem się z wymiennym użyciem tych produktów) ale tak czy inaczej kartofle smakowały zupełnie inaczej, smak był ostrzej, trochę kwaśno zarysowany zaś konsystencja zdecydowanie gładsza.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Dodatki
- Koszt: 5 zł
- Łatwość: proste
- Kuchnia: Staropolska
- Przygotowanie: 5 minut
- gotowanie: 20 minut
- Czas ogółem: 25 minut
- Ilość porcji: 4
- Kalorie: 215 kcal/porcja
Składniki: Czytaj dalej