Ostatnio wszystkie eksperymenty kulinarne wychodzą mi doskonale. Weźmy na przykład wczorajsze sprzątanie w lodówce. Znalazłem kawałek kaszanki (jęczmiennej) i boczek który miał więcej mięsa niż tłuszczu. Miałem zamiar usmażyć je osobno ale myślę sobie po co brudzić 2 patelnie przecież się składniki nie pogryzą. Najpierw mocno podsmażyłem boczuś, dorzuciłem plastry kaszanki i zacząłem dumać czym by tu połączyć te dwa światy kulinarne… Wzrok trafił na jabłko…
Polecam takie połączenie, może nie jest to danie wykwintne ale bardzo ciekawe w strukturze podczas jedzenia. Pierwsze to soczyste mięso, następnie ziarnista „kaszankowa” kasza, a na trzeci kęs słodkie delikatne jabłko. I pomyśleć tylko że kiedyś się zszokowałem jak znany kucharz mówił że istotna jest kolejność jedzenia fragmentów potrawy, a teraz sam daję taką instrukcję.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Przekąska
- Koszt: 8 zł
- Łatwość: łatwe
- Kuchnia: Lukrecjusza
- Przygotowanie: 5 minut
- Smażenie: 5 minut
- Czas ogółem: 10 minut
- Ilość porcji 1
- Kalorie: 850 kcal/porcja
Składniki: Czytaj dalej