Pieczony kurczak w jajecznicy

Poranne zaglądanie do lodówki po tygodniowej chorobie może być stresujące, nic ciekawego w niej nie ma. Nadeszła dziś pora na drugie śniadanie a w lodówce ino wiatr hula. Zaglądam na dolną półkę a tam jakieś suszące się pieczone udko z kurczaka, trochę wyżej jajka, myślę sobie ok z głodu nie umrę. Momentalnie narodziła się szatańska koncepcja jajecznicy na pieczonym kurczaku. Do tej pory robiłem jajecznicę na szynce, na kiełbasie, ale na czymś pieczonym jeszcze nie. Więc do dzieła.
Jajecznica na kurczaku[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąski
  • Koszt: 6 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 2 minuty
  • Smażenie: 5 minut
  • Czas ogółem: 7 minut
  • Ilość porcji: 1
  • Kalorie: 530 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej

Żurek – najprostsza zupa

Wrzucam fotkę wczorajszego obiadu, bez rozważania nad tym czym jest żurek a czym barszcz bo to niełatwy temat (kiedyś go opiszę).

Żurek z jajkiem kiełbasą i ziemniakami

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Zupa
  • Koszt: 10 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 10 minut (jak masz wywar mięsny lub gotujesz na „kostkach”)
  • Gotowanie: 20 minut
  • Czas ogółem: 30 minut
  • Ilość porcji: 4

Tak czy inaczej to chyba najprostsza zupa jaką można zrobić a już zdecydowanie prostsza niż zdanie „żółta żaba żarła żur”. W powyższym zestawie żur wzbogaciłem o ziemniaki smażone, idealnie komponujące się z zupą i jaja na twardo.

Składniki: Czytaj dalej