Blok jak za komuny

Ostatnio na fejsie ktoś umieścił na tablicy wspominkę jak to za komuny robiło się blok. Wiadomo na kartki była jedna czekolada na miesiąc, a właściwie to wyrób czekoladopodobny w opakowaniu zastępczym. To trzeba było przeżyć żadne opowieści nie oddadzą tego klimatu. Zaradni rodzice robili wówczas dla swoich dzieci takie wynalazki jak ten poniżej. Oczywiście o folii spożywczej 30 lat temu nikt nie słyszał więc foremki były wykładane papierem, rozciętymi torebkami po mleku albo folią aluminiową (jak się udało zdobyć). Powspominałem, pokopałem i znalazłem przepis na komunistyczny blok jak poniżej.

Warto spróbować jak taki blok smakuje aby przypomnieć sobie smak z dzieciństwa, lub w przypadku młodszych sprawdzić jak smakują smakołyki z czasów gdy jedzenie było na kartki a w sklepach na półkach stał tylko ocet.

Blok z foremki do babeczek[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Słodycz
  • Koszt: 23 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Chłodzenie: 180 minut
  • Czas ogółem: 195 minut

Składniki: Czytaj dalej

Leniwe pierogi

Co jakiś czas znajduję w lodówce pojemniczki z końcówką ugotowanych kartofli. W odróżnieniu od pozakuchennych rzeczy te wiem skąd się generują, zostają z obiadów :)

Mam kilka patentów do zużywania takich miseczek wypełnionych w różnym stopniu, najczęściej odsmażam z różnymi dodatkami jak ser zółty, wędlina, jajka. Jednak czasem robię z nich kopytka albo leniwe jak dziś. Dobre leniwe ociekające masłem i chrupiąca bułeczką… słodziutkie i delikatne w smaku, pyszności normalnie.

Istnieją tacy co twierdzą że prawdziwe pierogi leniwe są bez kartofli (sam ser i mąka) bo kartofle + mąka to już kopytka, ale „co kraj to obyczaj” tak więc niech sobie gadają takie androny ;) U mnie w domu pierogi leniwe od kopytek różnią się obecnością sera a nie kartofli. Tak samo absurdalna wydaje mi się czasem spotykana nazwa kluski leniwe, szkoda że makaronem Leniwych nie nazwą. Dobra koniec mądrzenia przejdźmy do zagadnienia jakim jest „Jak zrobić dobre leniwe pierogi”.

Przepis poniżej to klasyk bez udziwnień typu rodzynki, marchewka i bóg wie co tam jeszcze do leniwych dają natchnieni kucharze.

Leniwe pierogi z zasmażaną bułką tartą[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 15 zł
  • Łatwość: średnio
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 20 minut
  • gotowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 25 minut
  • Ilość porcji: 5
  • Kalorie: 415 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej

Mleko z masłem i miodem

I tak się skończyła wycieczka na święto chleba. Zamiast iść radować się smakiem,  zapachami, podziwiać kształty pieczywa specjalnie na tą okazję pieczonego wylądowałem w łóżku.

Przeziębienie to dla mnie okropieństwo człowiek sam nie wie co chce. Jedyny plus choroby to taki że przeczytałem połowę książki o fotografowaniu jedzenia. Postanowiłem że recenzję nagram na wideo bo ciężko by było opisać to co chcę przekazać. Jako że jestem chory to babcina kuracja czosnkowa, wspomagana gorącym mlekiem z miodem i masłem.
Mleko z miodem i  masłem[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Drinki
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 3 minut
  • Gotowanie: 0 minut
  • Czas ogółem: 3 minut
  • Ilość porcji: 1
  • Kalorie: 155 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej

Placek drożdżowy ze śliwkami

Aż chce się rzec klasyka bo co innego zrobić ze śliwkami niż placek drożdżowy na rozpoczęcie sezonu? No dobra może nie taki początek śliwek, ale nic w tym roku jeszcze z nich nie robiłem. Placek wyszedł jak na fotce poniżej, pięknie wyrośnięty choć trochę za mało słodki jak dla mnie.

Idąc na łatwiznę użyłem przepisu użyłem przepisu Kuchareczka58 na jej uniwersalne ciasto drożdżowe. Z racji że lubię bardziej słodkie ciasta, jej przepis wzbogaciłem o słodką polewę śmietankową.

Placek drożdżowy ze śliwkami polany sosem śmietankowym

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: ciasto
  • Koszt: 12 zł
  • Łatwość: średnie
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 25 minut
  • Pieczenie: 50 minut
  • Czas ogółem: 1 godzina 15 minut
  • Ilość porcji: 20

Składniki ciasto: Czytaj dalej