Syrop z cukru (simple syrup)

Moje syropy cukrowe (jasny i ciemny) bardzo ładnie się prezentują zaraz po zrobieniu.

Simple syrup czyli syrop cukrowy
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przetwór
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 1 minuta
  • Gotowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 6 minut
  • Ilość porcji: 2 słoiczki

To prosty i mało ciekawy przepis, ale syrop cukrowy to często pojawiający się składnik drinków i deserów. Można śmiało go określić jako podstawowy składnik stojący na półce w spiżarni. Nie ma sensu przygotowywać go za każdym razem gdy jest potrzebny skoro może postać bez szkody dla smaku.

Ja osobiście do swoich zabaw kulinarnych zawsze mam pod ręką dwa rodzaje syropu cukrowego zwykły i z ciemnego cukru. Ciemny syrop cukrowy czasem używam jako tani substytut syropu klonowego, choć oczywiście brak mu „klonowego” aromatu ale ma własny.

Składniki na syrop z cukru:

  • cukier biały kryształ (na syrop jasny) 200 g
  • cukier trzcinowy (na syrop ciemny) 150 g
  • woda 100 ml

Przepis na syrop z cukru:

W małym naczyniu gotujemy wodę, po zagotowaniu zmniejszamy gaz.

Do gotującej się wody wsypujemy właściwą porcję cukru (białego albo trzcinowego) i mieszamy gotując na małym gazie aż cukier się rozpuści.

To wszystko, żadnych problemów. Jeśli mamy jakiś konkretny cel, to oczywiście można syropowi nadać jakiegoś dodatkowego smaku robiąc go np. z herbaty, mięty czy kawy (zamiast wody)  lub dodając esencji zapachowej.

Syrop kawowy doskonale komponuje się z lodami waniliowymi, zaś delikatnie wzbogacony aromatem arakowym pasuje do budyniu śmietankowego.

Porady:

Ważne aby w przechowywanym syropie nie było żadnych kryształków bo spowodują  krystalizowanie się cukru i syrop stanie się mało przydatny.

Warto zamrozić kilka kostek lodu z syropu cukrowego. Dzięki takiemu zabiegowi uzyskuje się bardzo ciekawy efekt – po wrzuceniu lodu im mniej napoju tym słodszy.

Syrop z cukru świetnie się nadaje na bazę w tęczowym drinku zamiast soku jeśli nie chcemy mieć owocowego smaku.

  1. Pingback: Placki z dyni | Lukrecjusz w kuchni

  2. Pingback: Pieczone jabłko w 4 minuty | Lukrecjusz w kuchni

  3. Pingback: Imbir a ludzki charakter – oraz przepis na ciastka Bartleby’ego | Przejęzyczenie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *