Termometr do piekarnika

Miałem wielki problem z moją kuchnią Zanussi ZCG564G nie posiada ona termometru w piekarniku. Mała rzecz a taka upierdliwa że głowa mała. Bez termometru jak bez ręki gdy trzeba coś upiec a nie tylko podgrzać czy zapiec.

Serwis stwierdził że do tego modelu kuchni gazowej drzwi z termometrem nie produkują. Kombinowałem jakby kuchenkę przerobić jak umieścić sondę w piekarniku, gdzie powiesić wyświetlacz, aż wpadł mi w oko taki drobiazg na alledrogo.

Termometr do piekarnika

WOW tego mi było potrzeba zwykły analogowy termometr do 300 stopni, jak znalazł do piekarnika. Co prawda opisują go że do wędzarni i do grilla, ale w piekarniku kuchenki też się doskonale sprawdza. Za 20 złotych (z dostawą) rozwiązałem wielki problem braku termometru w piekarniku.

Termometr w piekarniku

Obawy że poprzez lustrzaną szybę kuchni nie będzie widać temperatury okazały się niepotrzebne, wskazówkę widać nawet bez użycia latarki czy innego źródła światła. Żeby zobaczyć dokładnie skalę temperatury trzeba niestety poświecić.

Miejsce na Twoją reklamę

  1. Taki sam termometr wieszam bokiem na poziomych drutach, wyznaczających poziomy, na których wiesza się blachy – dobrze widać skalę. A okakzało się, że temperatura z pokrętła, na którą nastawiałam piekarnik, odbiegala w dół o jakieś 40 stopni od faktycznej z termometru ;p
    dobrze miec taki gadżet, gdy wypieki z jakiegoś powodu nie wychodzą!

  2. Może prościej byłoby wymienić piekarnik na nowy, energooszczędny? W moim starym też termometr nie działał, ale odkąd wymieniłam go na nowy Candy, jest nie tylko wygodniej, ale przede wszystkim oszczędzam energię, a wszystko piecze się idealnie równo.

    • Droga szeptanko Candy nawet nie sprawdziłaś jaki mam piekarnik. Porada żebym wymienił piekarnik (w moim przypadku całą kuchnię bo są połączone) zamiast dokupienia termometru za 20 zł to absurd ośmieszający markę.

  3. Mam ten sam problem. Kupiłam nowiutką kuchenkę gazową, ale na pokrętle od ustawienia temperatury mam kreski oznaczające wielkość płomienia gazu. Więc piekę na „oko”,a wiadomo że w takiej sytuacji jest ryzyko, że coś się spali, albo będzie nieupieczone. Kupiłam sobie termometr w IKEI do mięs. Ma cyfrowy wyświetlacz i długą czujkę, połączoną z kablem, przypominającym linkę stalową. Opisuje wygląd, bo zastanawiam się, czy zmarnowałam pieniądze, czy mogę włożyć miarkę do piekarnika np. na blachę, zamknąć i patrzyć kiedy temperatura osiągnie właściwą temperaturę.

    • Z Twojego opisu wynika mi że ma szansę działać poprawnie. Kwestia tylko taka że będzie pokazywać temperaturę blachy której dotyka a nie temperaturę powietrza. Więc jeśli płomień ogrzewa blachę a nie powietrze to będzie zawyżać pomiary.

  4. Dzięki za pomysł z termometrem. Mam bardzo starą kuchnię i zwyczajnie nie stać mnie na zakup nowego urządzenia. Najlepszego na Nowy Rok !

Skomentuj jeag Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *