Truskawki na śniadanie

Kanapka miód truskawki śmietana[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Kanapka
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Gotowanie: 0 minut
  • Czas ogółem: 5 minut
  • Ilość porcji: 1

Rano nie mogłem się zdecydować czym by tu rozpocząć miło dzień. Przegląd lodówki wykazał że serek kusi a i kaszaneczka też nie gorsza… aż tu w oko wpadła miska z kilkoma pięknymi truskawkami. Z miejsca wykreowała się wizja prostego i doskonałego w smaku jedzenia.

Składniki:

  • chleb tostowy
  • truskawki
  • śmietana 18%
  • miód rzepakowy
Reklama

Przepis:

Chyba wszystko widać na fotkach i opis jest zbędny. Kromkę chleba tostowego (niekoniecznie pszennego ale ja akurat taki miałem) smarujemy miodem, następnie śmietaną. Na wierzch układamy pokrojone wzdłuż truskawki tak żeby było widać ich kształt radujący oko.

Porady:

Kiedyś byłem wielkim fanem śmietany z Piątnicy ale od dłuższego już czasu bardziej czuć ją zagęstnikami niż śmietaną przesiadłem się więc na śmietanę z firmy Rolmlecz.

Grubość warstwy miodu należy dopasować do słodkości truskawek.

Warto użyć ciepłych truskawek wtedy ich zapach doskonale się komponuje z aromatem miodu.

  Miejsce na Twoją reklamę  

  1. Ja też lubię takie truskawki na śmietanie, wybornie smakują jak się do śmietanki dosypie cukru waniliowego i utłuczonego kardamonu.

    • to chyba niezły pomysł z tym cukrem waniliowym, choć do kardamonu nie mam przekonania, będę musiał sprawdzić. Dzięki za koncept.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *