czarna rzepa – tapeta na pulpit

Wczoraj był wpis jak zrobić smaczną surówkę z czarnej rzepy, przy okazji zrobiłem jak zawsze kilka zdjęć więcej. Przeglądając je stwierdziłem że podoba mi się  taka „warzywna” tapeta na pulpit, od ręki też zrobiłem nagłówek do facebooka. Tło jest do podejrzenia na moim profilu. Nie robiłbym osobno tła dla facebooka ale brak jest możliwości pozycjonowania obrazka w tle nagłówka fejsbooka więc gdy chce się mieć dobrze wykadrowane zdjęcie to trzeba przygotować specjalny obrazek. Rozmiar wymiar tła facebooka to 850px szerokości na 315px wysokości.Zdecydowanie G+ ma to lepiej rozwiązane bo można przesuwać tło w pionie dzięki czemu odpada jeden problem.

Jeśli Wam też się tapeta na pulpit i tło do facebooka podobają to bierzcie sobie i korzystajcie.

Czarna rzepa tapeta na pulpit 1366x768

Kliknij aby pobrać tapeta na pulpit 1366×768

Czarna rzepa tło facebook

Kliknij aby pobrać tło na fejsbuka

Swoja drogą to w życiu nie zgadniecie z czego zrobiłem to żółte tło :D

Czarna rzepa – surówka

Byłem na bazarku i zaintrygowała mnie czarna rzepa. Rzepkę (zielona w kolorze) znam i lubię, od paru lat. Według jednej ze znajomych rzepka ma magiczne działanie odtruwające ;) Czarnej rzepy jednak jak dotąd nie widziałem. Pytam się pierwszej straganiary co się z czarnej rzepy robi jak smakuje a ona mi opowiada że kobiety do mycia głowy biorą. Niezrażony pytam kilka straganów dalej i kobiecina mi odpowiada że podobno można zetrzeć na surówkę dodać marchewki i cukru…

Myślę sobie dobra, skoro nikt nic pewnego nie wie trzeba spróbować samemu inaczej się nie da. Kupiłem dwie rzepy i wróciłem do domu. Po starciu i doprawieniu wyszła mi z nich całkiem przyjemna w smaku surówka coś podobnego do Colesława.

Opisy rzepy w internecie robią z niej wręcz super warzywo doskonałe na wiele różnych dolegliwości od soku na kaszel do surowca przy produkcji rapacholinu na wątrobę i niestrawności.

Czarna rzepa[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Surówki
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 5 minut
  • Ilość porcji: 6
  • Kalorie: 100 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Czarna rzepa – surówka” »