Byłem na bazarku i zaintrygowała mnie czarna rzepa. Rzepkę (zielona w kolorze) znam i lubię, od paru lat. Według jednej ze znajomych rzepka ma magiczne działanie odtruwające ;) Czarnej rzepy jednak jak dotąd nie widziałem. Pytam się pierwszej straganiary co się z czarnej rzepy robi jak smakuje a ona mi opowiada że kobiety do mycia głowy biorą. Niezrażony pytam kilka straganów dalej i kobiecina mi odpowiada że podobno można zetrzeć na surówkę dodać marchewki i cukru…
Myślę sobie dobra, skoro nikt nic pewnego nie wie trzeba spróbować samemu inaczej się nie da. Kupiłem dwie rzepy i wróciłem do domu. Po starciu i doprawieniu wyszła mi z nich całkiem przyjemna w smaku surówka coś podobnego do Colesława.
Opisy rzepy w internecie robią z niej wręcz super warzywo doskonałe na wiele różnych dolegliwości od soku na kaszel do surowca przy produkcji rapacholinu na wątrobę i niestrawności.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Surówki
- Koszt: 5 zł
- Łatwość: proste
- Kuchnia: Polska
- Przygotowanie: 5 minut
- Czas ogółem: 5 minut
- Ilość porcji: 6
- Kalorie: 100 kcal/porcja
Składniki: Czytaj dalej