Czarna rzepa – surówka

Byłem na bazarku i zaintrygowała mnie czarna rzepa. Rzepkę (zielona w kolorze) znam i lubię, od paru lat. Według jednej ze znajomych rzepka ma magiczne działanie odtruwające ;) Czarnej rzepy jednak jak dotąd nie widziałem. Pytam się pierwszej straganiary co się z czarnej rzepy robi jak smakuje a ona mi opowiada że kobiety do mycia głowy biorą. Niezrażony pytam kilka straganów dalej i kobiecina mi odpowiada że podobno można zetrzeć na surówkę dodać marchewki i cukru…

Myślę sobie dobra, skoro nikt nic pewnego nie wie trzeba spróbować samemu inaczej się nie da. Kupiłem dwie rzepy i wróciłem do domu. Po starciu i doprawieniu wyszła mi z nich całkiem przyjemna w smaku surówka coś podobnego do Colesława.

Opisy rzepy w internecie robią z niej wręcz super warzywo doskonałe na wiele różnych dolegliwości od soku na kaszel do surowca przy produkcji rapacholinu na wątrobę i niestrawności.

Czarna rzepa[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Surówki
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 5 minut
  • Ilość porcji: 6
  • Kalorie: 100 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Czarna rzepa – surówka” »