Akcesoria stylisty jedzenia

Jak pisałem wcześniej na Blog Forum Gdańsk miałem okazję popatrzeć jakich akcesoriów i dodatków używa stylista jedzenia przygotowujący zawodowo potrawy do zdjęć. Jako że choroba wykluczyła mnie obecnie z gotowania i robienia fotek to choć napiszę co widziałem na pokazie i wyczytałem w innych źródłach :)

Podstawowe niezbędne narzędzia stylisty jedzenia które zawsze powinien mieć w swoim kuferku to:

  • wykałaczki – aby upinać, mocować czy podpierać elementy tak aby się nie przewracały,
  • patyczki do szaszłyków – w przypadku większych konstrukcji,
  • klej – typu cyjanopan (dotykasz i trzyma) ozdoby, konstrukcje np. mocowanie niesfornego liścia sałaty,
  • pęseta – do układania drobnych elementów na potrawie w trudnodostepnych miejscach jak ziarnko sezamu na ketchupie wystające spod roszponki,
  • gruszka – do zdmuchiwania okruszków i kierowania ściekających strumyków sosu czy syropu tam gdzie chcemy,
  • nożyczki – koniecznie ostre, średniej wielkości (20 cm),
  • nożyk – niezbyt wielki, popularny obierak,
  • tarka – typu pilnik (długa, wąska) żeby dotrzeć np. okruszków z chleba, sera żółtego, czy gałki muszkatołowej,
  • szpatułka – nożowa  a nawet dwie metalowa i druga silikonowa, dość spore (18 cm) do rozprowadzania mas, wygładzania, poprawiania krawędzi,
  • strzykawka – weterynaryjna 200-300 ml do dozowania płynnych dodatków (używana na filmiku jak dopieszczają fotkę reklamową hamburgera),
  • stripper do skórek cytrusów – ten skrobak z oczkami przez który wychodzą strużynki skórki cytryny czy limonki,
  • skrobak do masła – aby na planie bezpośrednio przed zdjęciem robić wachlarzyki, spiralki i inne ozdoby z masła czy bloku tłuszczowo czekoladowego,
  • pipeta – do nakładania pojedynczych kropelek,
  • atomizery – do nakładania rosy i odświeżania wyglądu (kilka rodzajów płynów o różnej lepkości: woda, woda z gliceryną, sama gliceryna),
  • szklane diamenty – spore (2 cm) szlifowane kawałki szkła służące np. do rozbicia światła w tle zdjęcia, mogą być silikonowe kostki lodu,
  • pędzelki – różne rozmiary i sprężystość do układania sosów, nawilżania mięsa czy malowania pręg udających grillowanie,
  • wypełniacze – odwrócone miseczki, kawałki styropianu powodujące że łatwiej komponować wyższe potrawy przy mniejszej ilości materiałów, listki tektury np. napuszające warstwy sałaty,
  • opalarka gazowa – punktowe dopiekanie mięs, przyciemnianie karmelu, podpiekanie cebulki,
  • łyżeczka do wycinania kulek – głównie z owoców,
  • patyczki higieniczne – do ścierania niepotrzebnych kropel…

Ponadto w stylizacji jedzenia na potrzeby fotografii warto mieć pod ręką ręczniki jednorazowe, taśmy klejące, dodatkowe dyżurne elementy wystroju potraw jak zestaw sztućców, różne ziarna, okruszki, trochę mąki i cukru w kryształkach.

Potrawę stylizuje się zwykle z jednej strony (od obiektywu), z tyłu nie ma sensu się napinać bo i tak na fotografii jej nie widać ;)

Lubie lajki i plusy :) kliknij i daj znać innym...

Zobacz też:

Jedna myśl nt. „Akcesoria stylisty jedzenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *