Wyszło śmiesznie, zanim otworzyłem flaszkę kupioną w biedronce, okazało się że znajomi z myślą o mnie też taką nabyli. Jak byłem u nich ostatnio to miałem szansę przetestować ten rum.
Nie spodziewałem się po nim Czytaj dalej
Wyszło śmiesznie, zanim otworzyłem flaszkę kupioną w biedronce, okazało się że znajomi z myślą o mnie też taką nabyli. Jak byłem u nich ostatnio to miałem szansę przetestować ten rum.
Nie spodziewałem się po nim Czytaj dalej
Jest taka sieć piekarni co się Putka nazywa. Start u mnie pod domem mieli świetny, miły personel, niezłe wypieki w szerokiej gamie. Wykończyli małą piekarenkę co jakoś zipała dopóki nie przyszła ta sieciówka ze swoimi możliwościami :(
Kilka miesięcy temu ze starego personelu już nikogo nie było, towar jakby zdrożał, porzuciłem więc tę piekarnię.
Dbam teraz (robiąc zakupy) o ostatni sklep ogólnospożywczy pod domem, żeby nie splajtował jak piekarnia. To by był dramat jak by mi same sieciówki zostały z ich niereformowalną ofertą.
Pamiętając jednak czasy jej świetności Czytaj dalej
Kupiłem ostatnio rum Santana dark, mieszanka rumów light rodem z Francji. Mówiąc szczerze to nie spodziewałem się jakiegoś super doznania przy takiej cenie, 28 zł za 0,7l 37,5%.
Powiem tak: pić go „sote” się nie da (no dobra da się, człowiek jest w stanie wiele znieść), ale sądzę że się nadaje do naszprycowania żelków i rodzynek. Pod gryzącym smakiem gorzały kryje się w nim ten rumowy posmak, coś co powinno się sprawdzić w kuchennych zastosowaniach.
Ciekawostką jest dla mnie jak producentowi ze zmieszania jasnych rumów powstał rum ciemny, ale to jakaś tajemnica Czytaj dalej
Jak się kiedyś odchudzałem w podanym przepisie na dietę miałem pozycję xxx gram ryby chudej lub xxx gram ryby tłustej.
W życiu nie miałem pojęcia która to jest chuda ryba więc uśredniałem wagę i tyle. Podczas jednej z prezentacji wygłoszonych na konferencji o rybach pojawiła się taka fajna tabelka pokazująca które gatunki ryb są tłuste i które gatunki ryb są chude
Podział ryb z uwzględnieniem zawartości tłuszczu w mięśniach ryb.
(Polska Norma PN-A-86770:1999)
dr hab. inż. Małgorzata Woźniak, prof. UWM – Wartości odżywcze ryb z produkcji stawowej, ze szczególnym uwzględnieniem karpia