Domagam się słońca

Wioooosnooo hooop hop tutaj przybywaaaaj

zakalec

Co za wiosna, co krok to porażka. Piekę ciasto to wychodzi spaleniak albo największy zakalec w europie (ten powyżej). Jak chce coś na bloga wstawić to wychodzi takie sobie, niewarte pokazania. Uff ulżyłem sobie bo ostatni tydzień w kuchni jakoś nie wyszedł.

Nie wiem jak wy się ratujecie przed tą wiosenną szarzyzną ale mnie już powoli pomysłów brak. Co prawda nie poddaję się i np. dziś ćwiczyłem odradzające koreczki na drugie śniadanie, ale chce mi się już takiej wiosennej zieleni, słońca, zapachu ziemi i przechwałek wróbli.

zakalec korki

Póki co to za słońce robi radosna zeszłoroczna link do całego wpisu “Domagam się słońca” »

Zupa z soczwicy (krem) z grzankami

Jako że na dworze jest niezbyt słonecznie ratuję się słonecznym jedzeniem :) Dobrze jako rozjaśniacz smutnego dnia sprawdza się dynia, marchewka lub czerwona soczewica. Może to głupie ale na depresję zupa z soczewicy dobrze robi. Zupę robi się szybko i całkiem dobrze syci. Zupa krem ma kolor zachodzącego słońca w letnie popołudnie, pyszne danie na zimowobury dzień zwłaszcza jak ktoś ma własny ogródek z ziołami na parapecie i doda świeżej bazylii. Według mojego natchnienia Małgorzaty, to zupa z Libii i nosi tam nazwę szorba adas.

zupa-z-soczewicy[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Zupa
  • Koszt: 6 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Arabska
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Gotowanie: 15 minut
  • Czas ogółem: 20 minut

Składniki: link do całego wpisu “Zupa z soczwicy (krem) z grzankami” »

Ser biały imbirowy

Najlepsze smaki wychodzą ot tak, bez przygotowanie i planowania. Weźmy dzisiejsze drugie śniadanie. Sam nie wiedziałem co bym zjadł, mięsa nie…, słodyczy nie…, hardkor jakiś… pomysłu żadnego. Skoro tego nie, tamtego też nie, został ser biały. Tylko z czym by tu go zmieszać? Kupując rano chleb w oko wpadł mi imbir, a że doś dawno go już nie miałem więc go kupiłem.  Imbir okazał się rewelacyjny w połączeniu z białym serem. Po dodaniu  czosnku taki ser stał się bardzo odświeżającym a zarazem delikatnie ostrym dodatkiem do pieczywa.

Kanapka z serem imbirowym[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąski
  • Koszt: 8 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Gotowanie: 0 minut
  • Czas ogółem: 5 minut
  • Ilość porcji: 8
  • Kalorie: 90 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Ser biały imbirowy” »