Kruche ciasteczka cytrynowe

Sobota i niedziela upłynęły mi pod znakiem kruchych ciasteczek o aromacie lekko cytrynowym.

Ciacha wyszły fajne w smaku, słodkie o delikatnej nucie cytryny w tle. Aromat cytryny nasilał się w miarę leżakowania w puszce. Do zrobienia ciastek natchnęły mnie dwa przepisy z bloga Mała Cukierenka złapałem koncepcję startej skórki cytrynowej zaś przepis na ciastka zaczerpnąłem od Słodkich Fantazji. Sobotnie ciastka strasznie marnie się gniotły, prawdopodobnie z powodu mąki wrocławskiej. Ciasto pękało wcale nie było elastyczne do tego stopnia że musiałem dolać sporo oleju podczas zagniatania żeby cokolwiek z niego wyszło. Niedzielne ciasto gniotło się już poprawnie bo mąka była inna.

kruche ciasteczka ze skórką z cytryny[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 10 minut
  • Pieczenie: 15 minut
  • Czas ogółem: 25 minut

Składniki: link do całego wpisu “Kruche ciasteczka cytrynowe” »

Leniwe pierogi

Co jakiś czas znajduję w lodówce pojemniczki z końcówką ugotowanych kartofli. W odróżnieniu od pozakuchennych rzeczy te wiem skąd się generują, zostają z obiadów :)

Mam kilka patentów do zużywania takich miseczek wypełnionych w różnym stopniu, najczęściej odsmażam z różnymi dodatkami jak ser zółty, wędlina, jajka. Jednak czasem robię z nich kopytka albo leniwe jak dziś. Dobre leniwe ociekające masłem i chrupiąca bułeczką… słodziutkie i delikatne w smaku, pyszności normalnie.

Istnieją tacy co twierdzą że prawdziwe pierogi leniwe są bez kartofli (sam ser i mąka) bo kartofle + mąka to już kopytka, ale „co kraj to obyczaj” tak więc niech sobie gadają takie androny ;) U mnie w domu pierogi leniwe od kopytek różnią się obecnością sera a nie kartofli. Tak samo absurdalna wydaje mi się czasem spotykana nazwa kluski leniwe, szkoda że makaronem Leniwych nie nazwą. Dobra koniec mądrzenia przejdźmy do zagadnienia jakim jest „Jak zrobić dobre leniwe pierogi”.

Przepis poniżej to klasyk bez udziwnień typu rodzynki, marchewka i bóg wie co tam jeszcze do leniwych dają natchnieni kucharze.

Leniwe pierogi z zasmażaną bułką tartą[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 15 zł
  • Łatwość: średnio
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 20 minut
  • gotowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 25 minut
  • Ilość porcji: 5
  • Kalorie: 415 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Leniwe pierogi” »

Brownie z jabłkami

Takie brownie to doskonałe ciasto na deszczowy dzień. Pachnie czekoladą i jabłkami. Przekazuje swoje pozytywne wibracje każdemu kto się na nie skusi.

Brownie z jabłkami

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 25 zł
  • Łatwość: umiarkowane
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 30 minut
  • Pieczenie: 40 minut
  • Czas ogółem: 1 godzina 10 minut
  • Ilość porcji: 8
  • Kalorie: 310 kcal/porcja
Domyślnie jest to ciężkie ciasto, wilgotne, aromatyczne i trochę kleiste. Jeżeli ktoś woli bardziej suche to wystarczy trzymać dłużej w piekarniku (ale obniżając trochę temperaturę pieczenia). Jabłka wypływają na wierzch ciasto jest mocno słodkie.

Składniki: link do całego wpisu “Brownie z jabłkami” »

Brownie z gruszką i pomelo

Brownie z gruszką i pomelo

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 25 zł
  • Łatwość: umiarkowane
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 30 minut
  • Pieczenie: 40 minut
  • Czas ogółem: 1 godzina 10 minut
  • Ilość porcji: 8
  • Kalorie: 300 kcal/porcja
Fajne ciasto, trochę kleiste, wilgotne i aromatyczne bo połowę aromatu rumowego dodałem :) Podoba mi się bardzo bo ani razu nie ubrudziłem ręki, doskonałe ciasto dla tych co jak ja nie lubią grzebać dłońmi w jedzeniu podczas przygotowania potrawy. Doskonałe dla zapracowanych bo jest rewelacyjnie mało sprzątania. Dosłownie dwie miski, oraz forma do pieczenia. Żeby być super dokładnym dodam że z łaźni wodnej musiałem wodę musiałem wylać, oraz nóż i trzepaczkę jeszcze umyć.

Składniki: link do całego wpisu “Brownie z gruszką i pomelo” »