Smażony boczek z kaszanką i jabłkiem

Ostatnio wszystkie eksperymenty kulinarne wychodzą mi doskonale. Weźmy na przykład wczorajsze sprzątanie w lodówce. Znalazłem kawałek kaszanki (jęczmiennej) i boczek który miał więcej mięsa niż tłuszczu. Miałem zamiar usmażyć je osobno ale myślę sobie po co brudzić 2 patelnie przecież się składniki nie pogryzą. Najpierw mocno podsmażyłem boczuś, dorzuciłem plastry kaszanki i zacząłem dumać czym by tu połączyć te dwa światy kulinarne… Wzrok trafił na jabłko…

Polecam takie połączenie, może nie jest to danie wykwintne ale bardzo ciekawe w strukturze podczas jedzenia. Pierwsze to soczyste mięso, następnie ziarnista „kaszankowa” kasza, a na trzeci kęs słodkie delikatne jabłko. I pomyśleć tylko że kiedyś się zszokowałem jak znany kucharz mówił że istotna jest kolejność jedzenia fragmentów potrawy, a teraz sam daję taką instrukcję.

ładnie usmażony boczek z kaszanką jęczmienną i jabłkiem[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąska
  • Koszt: 8 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Smażenie: 5 minut
  • Czas ogółem: 10 minut
  • Ilość porcji 1
  • Kalorie: 850 kcal/porcja

Składniki:

  • boczek 100 g
  • kaszanka jęczmienna 100 g
  • pieprz cytrynowy
  • jabłko 1 małe
  • sól

Przepis:

smażony boczek z kaszanką i jabłkiem Tak dobrze widzicie w składnikach nie ma smalcu. Tłuszcz się wytopi sam, boczek można tylko osolić lekko po pokrojeniu.

Boczek kroimy w spore słupki 1,5 cm x 1,5 cm i wzrostu przez wysokość boczku. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy ostro tak aby się zrumienił a zewnętrzne białka ścięły więżąc sos w środku.

Kaszankę kroimy w centymetrowe plastry i kładziemy obok boczku obsypujemy pieprzem cytrynowym.

Jabłko kroimy w ósemki wycinamy gniazda nasienne i dokładamy na końcu żeby się nie rozpadło zbytnio podczas smażenia z boczkiem i kaszanką.

Delikatniejsi mogą się pozbyć skórki z kaszanki i z jabłka, ale ja akurat ze smażonej kaszanki to najbardziej lubię usmażonego na chrupiąco flaka.

Porady:

Jeśli chcemy uwięzić soki w mięsie należy je obsmażyć na dużym ogniu, tak żeby zewnętrzna warstwa białka się ścięła. Białko zaklei pory i soki nie będą uciekały, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste

Translate
Recently all of my culinary experiments go well. Take for example the last cleaning the refrigerator. I found a piece of black pudding (barley) and bacon that had more meat than fat. I fry them separately, but I think what dirty pans after the two components do not bite. First, fry the bacon, I added slices of black pudding and then I started to ponder here to connect these two worlds recipes … Eyes went to the apple …

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *