Ostatnio wszystkie eksperymenty kulinarne wychodzą mi doskonale. Weźmy na przykład wczorajsze sprzątanie w lodówce. Znalazłem kawałek kaszanki (jęczmiennej) i boczek który miał więcej mięsa niż tłuszczu. Miałem zamiar usmażyć je osobno ale myślę sobie po co brudzić 2 patelnie przecież się składniki nie pogryzą. Najpierw mocno podsmażyłem boczuś, dorzuciłem plastry kaszanki i zacząłem dumać czym by tu połączyć te dwa światy kulinarne… Wzrok trafił na jabłko…
Polecam takie połączenie, może nie jest to danie wykwintne ale bardzo ciekawe w strukturze podczas jedzenia. Pierwsze to soczyste mięso, następnie ziarnista „kaszankowa” kasza, a na trzeci kęs słodkie delikatne jabłko. I pomyśleć tylko że kiedyś się zszokowałem jak znany kucharz mówił że istotna jest kolejność jedzenia fragmentów potrawy, a teraz sam daję taką instrukcję.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Przekąska
- Koszt: 8 zł
- Łatwość: łatwe
- Kuchnia: Lukrecjusza
- Przygotowanie: 5 minut
- Smażenie: 5 minut
- Czas ogółem: 10 minut
- Ilość porcji 1
- Kalorie: 850 kcal/porcja
Składniki:
- boczek 100 g
- kaszanka jęczmienna 100 g
- pieprz cytrynowy
- jabłko 1 małe
- sól
Przepis:
Tak dobrze widzicie w składnikach nie ma smalcu. Tłuszcz się wytopi sam, boczek można tylko osolić lekko po pokrojeniu.
Boczek kroimy w spore słupki 1,5 cm x 1,5 cm i wzrostu przez wysokość boczku. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy ostro tak aby się zrumienił a zewnętrzne białka ścięły więżąc sos w środku.
Kaszankę kroimy w centymetrowe plastry i kładziemy obok boczku obsypujemy pieprzem cytrynowym.
Jabłko kroimy w ósemki wycinamy gniazda nasienne i dokładamy na końcu żeby się nie rozpadło zbytnio podczas smażenia z boczkiem i kaszanką.
Delikatniejsi mogą się pozbyć skórki z kaszanki i z jabłka, ale ja akurat ze smażonej kaszanki to najbardziej lubię usmażonego na chrupiąco flaka.
Porady:
Jeśli chcemy uwięzić soki w mięsie należy je obsmażyć na dużym ogniu, tak żeby zewnętrzna warstwa białka się ścięła. Białko zaklei pory i soki nie będą uciekały, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste