Powoli oczęta się naprawiają i zaczynają współpracować z monitorem więc będę mógł wrócić do pisania bloga, a trochę się wydarzyło ostatnimi czasy.
Jako że znalazłem dobry kawałek na początek dnia (zawierający na dodatek magiczne słowo rum) to się podzielę :)
Archiwum kategorii: Od Lukrecjusza
Uczyć się każdy może
Poszedłem na kurs kreatywności na UW :D Teraz dopiero będę Was zaskakiwał kreacjami. Mam nadzieję że do końca kursu krzesełko z pulpitem urośnie albo ja choć trochę schudnę, bo jak widać na foci są pewne naciski na sadło :/
Na #UW bez zmian, ciasno i jak za komuny…
Które ryby są tłuste, a które ryby są chude
Jak się kiedyś odchudzałem w podanym przepisie na dietę miałem pozycję xxx gram ryby chudej lub xxx gram ryby tłustej.
W życiu nie miałem pojęcia która to jest chuda ryba więc uśredniałem wagę i tyle. Podczas jednej z prezentacji wygłoszonych na konferencji o rybach pojawiła się taka fajna tabelka pokazująca które gatunki ryb są tłuste i które gatunki ryb są chude
Podział ryb z uwzględnieniem zawartości tłuszczu w mięśniach ryb.
(Polska Norma PN-A-86770:1999)
- Ryby chude do 2 % tłuszczu – dorsz, morszczuk, mintaj, sandacz, szczupak, tołpyga, amur
- Ryby średnio tłuste do 7 % tłuszczu – tuńczyk, troć, sieja, sielawa, pstrąg, sum europejski, sum afrykański
- Ryby tłuste 7-15 % tłuszczu – halibut, łosoś, szprot, śledź, makrela, karp, jesiotr
- Ryby bardzo tłuste powyżej 15 % tłuszczu – węgorz
dr hab. inż. Małgorzata Woźniak, prof. UWM – Wartości odżywcze ryb z produkcji stawowej, ze szczególnym uwzględnieniem karpia
Food Blogger Fest identyfikator :)
#food #blogger #fest fota identyfikatora i od ręki wiadomo kto da #darylosu i jakich promek można się spodziewać. Zapewniam że suweniry były fajne, wpis powstanie mam nadzieję niebawem.