Źródła wody dla organizmu

Żródła wody w organiźmieJakiś czas temu podesłano mi prostą infografikę z prośbą abym ją opublikował.

Wydaje się dość ciekawa choć nie zgłębia tematu nawadniania organizmu w pełni, oferuje tylko podstawowe informacje ile wody jest w  różnych produktach spożywczych. Warto o tym wiedzieć bo woda to przecież 3/4 naszego ciała.

Aby zapoznać się z infografiką o źródłach pozyskiwania wody dla organizmu kliknij obrazek po lewej, otworzy się w nowej karcie. Jeśli będzie nieczytelny to kliknijcie na obrazku jeszcze raz a wtedy podrośnie ;) Czytaj dalej

Na bazar z centymetrem

To nie będzie post o właściwym zakrzywieniu banana czy kształcie marchewki regulowanym przepisami unijnymi. Wręcz w drugą stronę o pełnej dowolności graniczącej z absurdem projektantów i wykonawców.

Od jakiegoś czasu „kupuję” maselniczkę bo stara się potłukła. Ponieważ to nie jest towar pierwszej potrzeby to się schodzi już dłuższy czas, a to zapomnę, a to jakieś koszmarki tylko mają. Będąc na bazarku Teść postanowił mnie poratować, wpatrzył i kupił mi ładnie wyglądającą maselniczkę. Do głowy mu nie przyszło sprawdzić czy się nada, ba a kto by mierzył maselniczkę?

maselniczka rant do skrobania masła

Po rozpakowaniu prezentu Czytaj dalej

Ostrzałka do noży Smith’s recenzja

Kupiłem sobie fajny ostry nóż :) pochwalę się nim za trochę jak go poznam dokładnie. Teraz pokażę ostrzałkę jaką zaproponował mi sprzedawca tegoż noża. Sklep gdzie kupowałem jest niewielki, ale liczba modeli noży tam dostępnych to tak na oko grubo ponad tysiąc, może nawet i dwa tysiące. Co prawda noży kuchennych jest w tym sklepie tylko jedna wielka szafa, ale gość wie czym handluje (ma same noże i akcesoria do nich w ofercie).

ostrzalka do noży  smith'sRozmawiałem z nim o systemowej ostrzałce do noży (System Lansky prętowa) polecanej przez Atrię i stwierdził krótko do długich noży np. szefa kuchni się nie nadaje (Atria też zwróciła na to uwagę). Ponadto 20 stopni rozwarcia to za wiele dla noża kuchennego którego ostrze ma zazwyczaj kąt ostrzenia 15 góra 17 stopni. Przemodelowanie ostrza jest kiepskim pomysłem bo w kuchni potrzeba ostrego smukłego ostrza a nie ostrza bojowego, odporniejszego na twarde elementy o szerszym kącie ostrzenia, przy którym bardziej liczy się siła niż finezja.

Przekonał mnie, zaproponował tańszą ostrzałkę której mówi że sam używa.

To wręcz kobieca ostrzałka bo nie wymaga wcale siły przy ostrzeniu noży to był dobry wybór. Jest skuteczna w ciągu jednego popołudnia wszystkie noże w domu stały się bajecznie ostre bez większego wkładu pracy niż w krojenie. Naprawdę wystarczy przeciągnąć tylko z 10 razy i nóż robi się ostry zachowując właściwy kąt ostrza.

Jak ostrzałka działa zobaczycie Czytaj dalej

Pizzeria La Torre – opinia

Dwie duże pizze Hawajska i Rosyjska ostra koszt 53,07 zł.

Pizzernia La Torre pudełko na pizze

Ocena ogólna “Pizza La Torre” – 3-

Ciasto – 3
Temperatura i dostawa – 4
Smak – 2
Dbałość / estetyka – 3

Pizze dostarczono w 30 minut wraz z paragonem, były bardzo ciepłe i tu kończą się zalety pizzerii La Torre. Dostarczone pizze nie zachwycały smakiem ani wyglądem, ot przeciętna pizza co podkreśla już na pierwszy rzut oka na pudełko. Taki „noname” (brak logotypów, namiarów na pudełku) kup i zapomnij, może zamówisz jeszcze raz jak nie będziesz kojarzył skąd przyszła pizza. Zdaje się że marka wstydzi się tego co w środku, a może maksymalizuje zyski i skąpi na nadruk mimo iż cena produktu jest w środku rankingu. Czytaj dalej