Zdecydowanie warto w spiżarni mieć przecier jabłkowy. Ja go zazwyczaj używam do babeczek, deserów, naleśników lub do szarlotki. Czasami jak sam nie wiem na co mam chęć, otwieram sobie mały słoiczek z jabłkami i raduję podniebienie takim aromatycznym musem. Proste jedzenie jest zazwyczaj najlepsze.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Przetwory
- Koszt: 5 zł
- Łatwość: proste
- Kuchnia: Lukrecjusza ;)
- Przygotowanie: 15 minut
- Duszenie: 20 minut
- Czas ogółem: 35 minut
- Ilość porcji: 10
- Kalorie: 115 kcal/porcja
Składniki:
- jabłka 2 kg
- cukier 10 łyżek
- cynamon
- goździk 2 szt
- cukier waniliowy 1 łyżka
Przepis:
Jabłka myjemy obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki lub kostkę. Do garnka nalewamy odrobinę wody i wrzucamy jabłka. W zależności od słodyczy jabłek i gustu dosypujemy cukier więcej lub mniej. Dodajemy goździki w całości, cynamon i cukier waniliowy. Dusimy na małym ogniu często mieszając. Jabłka dusimy do czasu aż się rozpadną, przekładamy gorące do słoików, zakręcamy pokrywki i stawiamy do góry nogami żeby się zassały.
Porady:
Moim zdaniem na przecier lepsze są kwaśne jabłka np. antonówki.
Im drobniej pokrojone jabłka tym szybciej się uduszą.
Cukier można zastąpić miodem.
Pingback: Szybka szarlotka dla mamy | Lukrecjusz w kuchni