Pyszne racuchy

Wyobraźcie sobie że przez ponad 30 lat nie lubiłem racuchów.

Jest to zatrważające jak zła kuchnia w dzieciństwie rzutuje na dorosłego człowieka. Moja Matka robiła często „racuchy” a poza nimi nie było co jeść. Problem z jej racuchami był tylko jeden, były ohydne – takie śmierdzące drożdżami podeszwy. Zamiast zrobić wszystko jak trzeba, dać czas zaczynowi i ciastu racuchowemu na wyrośnięcie Matka sypała więcej drożdży i zanim drożdże zaczęły pracować już je smażyła.

Dziś opiszę jak zrobić pyszne racuchy które mają chrupiącą skórkę i mięsisty środek.

racuchy-z-rodzynkami[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Obiad
  • Koszt: 7 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 20 minut
  • Smażenie: 20 minut
  • Czas ogółem: 40 minut
  • Ilość porcji 5
  • Kalorie: 740 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Pyszne racuchy” »

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami w rumie

Córka wczoraj zaszalała i upiekła przepyszne słodkie drożdżowe bułeczki z rodzynkami :)

Od 3 tygodni się zbierałem do wypieku ale ciągle było czasu brak, więc rodzynki pęczniały w słoiku oddając rumowi słodycz, aż do wczoraj. Zrobienie tych bułeczek nie jest pracochłonne ale proces trwa dość długo. Spowodowane jest to dwoma przerwami na rośnięcie ciasta. Pomimo użycia drożdży instant to nadal jest ciasto drożdżowe i aby było dobre musi spokojnie wyrosnąć.

Prosty przepis na to smaczne i łatwe w przygotowaniu słodkie bułeczki z rodzynkami zamieszczam poniżej. Z przepisu wyszło 12 dużych bułek. Bułeczki są dobre bez niczego albo jak na focie można jeść ze śmietaną i kakao, lub miodem, masłem, konfiturą itp.

bułeczki z rodzynkami

drożdżowe bułeczki z rodzynkami

Składniki na słodkie bułeczki

  • 1kg mąki (typ 550)
  • 20 dkg cukru
  • 4 jajka
  • 5 dkg margaryny
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 2 paczki suszonych drożdży (14 g)
  • płaska łyżeczka od herbaty soli
  • paczka rodzynek
  • rumu tyle aby zalać rodzynki

Przygotowania do link do całego wpisu “Drożdżowe bułeczki z rodzynkami w rumie” »