Siekany indyk w cukini pod chrupiącą panierką

No to zgodnie z zapowiedzią zrobiłem sobie dobre danie w 10 minut. Tym razem dwu-garnkowe.

  • 100 gr filetu z indyka
  • 1 cukinia troszkę grubsza od ogórka węża
  • trochę ostrego żółtego sera
  • łyżka bułki tartej
  • pomidorek dla poszerzenia smaku

i wychodzi takie miodzio jak poniżej że tylko palce lizać, a mój dietetyk akceptuje :)

Siekany indyk zapieczony w cukinii pod chrupiącą panierką

Smażony siekany indyk zapieczony w cukinii pod chrupiącą panierką

Gotujemy trochę osoloną wodę z dodatkiem łyżeczki octu winnego w ilości umożliwiającej spokojne umieszczenie dwóch połówek cukinii.

Cukinię po umyciu przekrawamy wzdłuż i wsadzamy do wrzątku na 5-6 minut ma być chrupiąca. Kroimy, siekamy na drobne kawałeczki pierś z indyka, solimy, sypiemy kolorowym pieprzem i smażymy bez niczego na teflonowej patelni.

Ścieramy żółty ser (tyle ile dieta pozwala czyli u mnie malutko) mieszamy z łyżką bułki tartej (to jest właśnie sekret mojej chrupiącej panierki) można dodać troszkę rozmarynu jak ktoś lubi.

Podgotowaną cukinię wyciągamy na talerz, łyżką wydrapujemy rowek na podsmażone mięsko, wkładamy je. Posypujemy serem z bułką tartą i na trochę wstawiamy do opiekacza grzejącego od góry żeby się serek zapiekł.

Wychodzi coś niesamowitego! chrupiąca cukinia, chrupiąca panierka i mięsko w środku.

Normalnie nie do wiary jak się to komponuje, kiedyś 4 posiłki sobie takie zrobiłem jeden po drugim :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *