Dziś to całkiem wegetariański obiad był. Pieczarki ze złotą cebulą i słoneczna dynia uduszone razem. Miały być jeszcze tam wrzucone pomidory ale się nie zmieściły i dobrze! Z powodu braku pomidorów doskonale się komponowały z brukselką. Generalnie podziękowania dla arbuzowedaiquiri za pomysł na duszoną dynię z pieczarkami. Najgorsze w tym przepisie jest krojenie dyni, kroi się i kroi a końca nie widać.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Obiad
- Koszt: 12 zł
- Łatwość: proste
- Kuchnia: Lukrecjusza ;)
- Przygotowanie: 15 minut
- Duszenie: 25 minut
- Czas ogółem: 40 minut
- Ilość porcji: 6
- Kalorie: 165 kcal/porcja
Składniki:
- dynia 1 kg (obranej)
- cebula 350 g
- pieczarki 0,5 kg
- rosół 150 ml
- olej 4 łyżki
- sól 2 płaskie łyżeczki
Przepis:
Dynię obrać pociąć w kostkę centymetrową lub grubszą. Pieczarki i cebulę też pokroić w kostkę ale trochę drobniejszą niż dynię. Do dużego rondla wlać olej i wsypać pieczarki z cebulą. Dusić do miękkości cebuli na małym gazie pod pokrywką. Jak będą już miękkie posolić i dorzucić dynię. Podlać rosołem (u mnie wyszło wegetariańsko bo rosół był w proszku) i dusić jeszcze jakieś 8 minut bez przykrycia aż kostki dyni zmienią kolor na szklisty.
U mnie bardzo ładnie się duszona dynia skomponowała smakowo z brukselką polaną bułką smażoną na maśle.
Porady:
Rondel powinien być spory bo w odróżnieniu od pieczarek z cebulą (tracą połowę objętości przy duszeniu) dynia praktycznie się nie kurczy podczas duszenia.
robisz smaka bardzo lubie zupe dywiona! a robilas kiedys jakies przetwory z dyni? dawno temu (moze i nawet 20 lat temu) moja babcia zrobila przepyszne kawalki dyni w zalewie, na slodko niesamowity smak to byl!