Znowu w lodówce się pojawiły pojemniczki z ugotowanymi kartoflami, więc czas na kolejny pomysł ziemniaczany. Dalsza inspekcja lodówki wykazała garstkę buraków i krzaczki szpinaku domagające się przetworzenia. Idąc po najmniejszej linii oporu postanowiłem zrobić proste i szybkie danie czyli sznycle jarskie. Co prawda pierwsze sznycle jarskie jakie pamiętam matka robiła z ugotowanego ryżu, ale nazwa sznycel jarski jest dość uniwersalna ;)
Powstałe w tym przepisie sznycle stanowią ciekawą bazę np. do klopsików w sosie pieczarkowym.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Obiad
- Koszt: 6 zł
- Łatwość: proste
- Kuchnia: Lukrecjusza
- Przygotowanie: 10 minut
- Smażenie: 10 minut
- Czas ogółem: 20 minut
- Ilość porcji: 5
- Kalorie: 200 kcal/porcja
Składniki:
- gotowane ziemniaki 800 g
- gotowane buraki 200 g
- szpinak 5 krzaczków
- cebula 1 szt
- sól 1 łyżeczka
- pieprz tłuczony 1 łyżeczka
- bułka tarta
- olej
Przepis:
Zimne ugotowane ziemniaki mielimy z ugotowanymi burakami, cebulą i mieszamy na jednorodną masę. Szpinak siekamy drobno, dodajemy do ciasta, solimy pieprzymy i krótko zagniatamy. Z tak powstałej masy odrywamy kawałki i formujemy ok. stugramowe sznycle (po 2 na osobę) które po obtoczeniu w bułce tartej podsmażamy. Jako że wszystkie składniki mamy wcześniej ugotowane wystarczy aby sznycle się zagrzały. Surowy szpinak i cebula dzięki krótszej obróbce stracą mniej ze swoich wartości odżywczych. Sznycle jarskie smażymy na gorącej suchej teflonowej patelni lub tylko lekko natłuszczonej. Podawać gorące choć i na zimno też dają się jeść.
Porady:
Jeśli patelnia będzie zawierała dużo oleju, sznycle się w nim rozpuszczą zamiast usmażyć. Czas smażenia można skrócić smażąc równocześnie na 2 patelniach.