Ostatnio kupiłem nowy rum do kolekcji. Mount Gay Rum rodem z Barbados. Okazało się że poza Riri mają czym się pochwalić.
W końcu jak by nie patrzył Barbados to Karaiby a więc piraci, kontrabanda i rum. Muszę przyznać że cena Czytaj dalej
Ostatnio kupiłem nowy rum do kolekcji. Mount Gay Rum rodem z Barbados. Okazało się że poza Riri mają czym się pochwalić.
W końcu jak by nie patrzył Barbados to Karaiby a więc piraci, kontrabanda i rum. Muszę przyznać że cena Czytaj dalej
Dzisiaj upiekłem 2 blachy dyni w plastrach. Jedną blachę dyni na ostro, drugą na słodko. Nie powiem całkiem smaczne to wyszło, zdecydowanie dynię na słodko upiekę ponownie. Dynia na ostro sprawdziła się bardzo dobrze jako dodatek do kotleta mielonego. Dynia na słodko zaś jako delikatny deser. Na pomysł pieczenia dyni trafiłem początkowo u Alicji a Bea przekonała mnie że warto upiec dynię już dziś :) Banalnie prosta sprawa (pokroić dynię, posmarować, posypać i upiec) a jaka smaczna!
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
Składniki: Czytaj dalej
Moje syropy cukrowe (jasny i ciemny) bardzo ładnie się prezentują zaraz po zrobieniu.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
To prosty i mało ciekawy przepis, ale syrop cukrowy to często pojawiający się składnik drinków i deserów. Można śmiało go określić jako podstawowy składnik stojący na półce w spiżarni. Nie ma sensu przygotowywać go za każdym razem gdy jest potrzebny skoro może postać bez szkody dla smaku.
Ja osobiście do swoich zabaw kulinarnych zawsze mam pod ręką dwa rodzaje syropu cukrowego zwykły i z ciemnego cukru. Ciemny syrop cukrowy czasem używam jako tani substytut syropu klonowego, choć oczywiście brak mu „klonowego” aromatu ale ma własny.
Składniki na syrop z cukru: Czytaj dalej