Dynia pieczona

Dzisiaj upiekłem 2 blachy dyni w plastrach. Jedną blachę dyni na ostro, drugą na słodko. Nie powiem całkiem smaczne to wyszło, zdecydowanie dynię na słodko upiekę ponownie. Dynia na ostro sprawdziła się bardzo dobrze jako dodatek do kotleta mielonego. Dynia na słodko zaś jako delikatny deser. Na pomysł pieczenia dyni trafiłem początkowo u Alicji a Bea przekonała mnie że warto upiec dynię już dziś :) Banalnie prosta sprawa (pokroić dynię, posmarować, posypać i upiec) a jaka smaczna!

Dynia pieczona na słodko przygotowanie[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Dodatki
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Pieczenie: 40 minut
  • Czas ogółem: 45 minut
  • Ilość porcji: 8
  • Kalorie: 135 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej

Syrop z cukru (simple syrup)

Moje syropy cukrowe (jasny i ciemny) bardzo ładnie się prezentują zaraz po zrobieniu.

Simple syrup czyli syrop cukrowy
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przetwór
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 1 minuta
  • Gotowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 6 minut
  • Ilość porcji: 2 słoiczki

To prosty i mało ciekawy przepis, ale syrop cukrowy to często pojawiający się składnik drinków i deserów. Można śmiało go określić jako podstawowy składnik stojący na półce w spiżarni. Nie ma sensu przygotowywać go za każdym razem gdy jest potrzebny skoro może postać bez szkody dla smaku.

Ja osobiście do swoich zabaw kulinarnych zawsze mam pod ręką dwa rodzaje syropu cukrowego zwykły i z ciemnego cukru. Ciemny syrop cukrowy czasem używam jako tani substytut syropu klonowego, choć oczywiście brak mu „klonowego” aromatu ale ma własny.

Składniki na syrop z cukru: Czytaj dalej