Bułeczki z misiami Haribo

Dynia powróci niebawem, dziś opiszę smaczne bułeczki z rozmaitościami.

Już od dawna się zbierałem do eksperymentu pod nazwą bułeczka z dodatkami i w końcu się zmobilizowałem. Bułeczki zrobiłem w trzech odmianach, z suszoną morelą, z kandyzowanym ananasem i z misiami haribo w środku. Przepis na ciasto wziąłem z bloga którego prowadzi evena  i wsparłem dodatkowo przepisem Olimpii. Bułeczki coś słabo mi wyrosły (może wina użytych drożdży) były smaczne choć dość zbite.

Wyszło smacznie i pachnąco. Smak bułeczek z morelą i ananasem zgodny z oczekiwaniami nie zaskoczył mnie, taka lekko słodka bułka ze słodkimi kostkami. Za to efekt upieczenia misi haribo wyszedł nieoczekiwany. Misie wyciekły z bułeczek i zkarmelizowały się na macie do pieczenia. Myślałem że bułki będą miały sprężyste nadzienie a tu taka buba. Owszem ciasto przeszło smakiem i aromatem tam gdzie miśki były utkane, ale nie na tym polegał zamysł :(

Eksperyment „misie haribo zapieczone w bułce” się nie powiódł.

Bułki z misiami haribo i owocami[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 8 zł
  • Łatwość: średnio
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 100 minut
  • Pieczenie: 15  minut
  • Czas ogółem:  115 minut
  • Ilość porcji: 8 szt
  • Kalorie: 325 kcal/porcja

Składniki:

  • jajko 1 szt
  • mąka luksusowa (typu 550) 500 g
  • torebka drożdży instant
  • woda 200 ml
  • mleko 250 m
  • olej 4 łyżki
  • cukier biały 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • misie haribo 10 szt
  • ananas kandyzowany 2 łyżki
  • morela suszona 4 szt.

Bulka surowa podczas rośnięcia

Przepis:

Zacząłem od namoczenia pokrojonej suszonej moreli i ananasa w mleku (50 ml). Mąkę przesypałem przez sitko do sporej miski, wrzuciłem resztę sypkich składników i zamieszałem. Następnie wbiłem jajko wlałem mleko z wodą (po 200 ml) i olej. Wyrabiałem energicznie w misce z 10 minut żeby ładnie się wszystko ugniotło. Przykryłem ścierką i zostawiłem do urośnięcia, po godzinie znów zagniotłem dokładnie, uformowałem placki w które zawinąłem po pięć kostek owoców lub miśków haribo formując docelowe kulki. Oczywiście można mieszać smaki w bułce np. 3 kostki moreli i 3 kostki ananasa czy miśków, generalnie 5-6 kostek dodatku jest optymalne na każdą bułkę. Zostawiłem uformowane bułeczki jeszcze na 30 minut do podrośnięcia na blasze wyłożonej silikonową matą do pieczenia. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni i piekłem w nim aż zaczęło mocno pachnieć, a bułeczki przestały być blade czyli jakiś słaby kwadrans.

Bułka z misiami haribo

Porady:

Misie haribo nie nadają się do pieczenia (rozpuszczają się).

Bułki warto studzić tak żeby miały jak oddać wilgoć np. na dedykowanej kratce czy ruszcie do pieczenia.

Translate
Pumpkin will return soon, now describe delicious scones with manifolds. It has long been a gathering to experiment called bun with additives, and finally pulled myself together. Bagels made in three varieties of dried apricot, candied pineapple with teddy bears and haribo in the middle.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *