Kawa ucierana

W fabryce śpieszymy się ludzi poznawać bo tak szybko odchodzą :( duża rotacja kadr to moim zdaniem czyste zło

Jedna z niepracujących już koleżanek pozostanie w mojej pamięci dzięki przepisowi na kawę ucieraną. Kawa przyrządzona w ten sposób faktycznie smakuje inaczej. Dzięki ucieraniu pojawia się delikatna pianka co raczej jest niespotykane na zwykłej czarnej kawie rozpuszczalnej bez dodatków.

To dobry przepis na kawę jeśli macie ochotę na coś nowego, a w biurze macie tylko czajnik i filiżankę.

Przepis na kawę ucieraną jest link do całego wpisu “Kawa ucierana” »

Ciasto z dyni

Udało mi się zrobić to pyszne ciasto z dyni nawet bez jakiś specjalnych zawirowań, tylko temperatura szalała mi w piekarniku bo używałem nowego termometru. Robiąc ciasto z dyni bazowałem na marchewkowym cieście od faceta na talerzu i drugim też marchewkowym od evenki.

Samo ciasto wyszło ładnie upieczone i dość mokre w środku. Prawdopodobnie ciasto lepiej by wyrosło jakbym trzymał się źródłowych przepisów i dał więcej proszku do pieczenia czy sody, ale spulchniacze gryzą mnie w gardło. Jako że lubię kleiste ciasta to jestem zadowolony z tego co wyszło. To pierwsza potrawa z dyni co smakuje Kuchcikowi, bo w sumie tej dyni prawie nie czuć, przejęła aromat przypraw.

Wyszedł okrągły stosunek wagi do ceny, 13 zł za 1,3 kilograma. Muszę teraz upiec  jeszcze kruche ciasteczka bo herbatniki w sklepie po 16 zł/kg a schodzą u mnie szybciutko.

Ciasto z dyni[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 13 zł
  • Łatwość: średnio
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 40 minut
  • Pieczenie: 45 minut
  • Czas ogółem: 85 minut
  • Ilość porcji: 20
  • Kalorie: 225 kcal/porcja

Składniki: link do całego wpisu “Ciasto z dyni” »