Dziś kupiłem nową dynię :D Nie była tak piękna jak poprzednia, oraz niestety mniej słodka.
Jako że jutro będzie ciasto z dyni, to dziś zająłem się sokiem. Nie miałem jednak ochoty na taki czysty do picia, więc zrobiłem z niego kisiel dyniowy. Bardzo smaczny deser, delikatny aromat dyni wzbogacony przyprawami. A jaki miał piękny słoneczny kolor, jak raz na rozpoczęcie jesieni. Jako że na obiad miałem naleśniki z białym serem to test wykazał że polane kisielem dyniowym naleśniki zyskały znacznie na smaku.
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]
- Kategoria: Deser
- Koszt: 5 zł
- Łatwość: proste
- Kuchnia: Lukrecjusza ;)
- Przygotowanie: 15 minut
- Gotowanie: 10 minut
- Czas ogółem: 25 minut
- Ilość porcji: 3
- Kalorie: 70 kcal/porcja
Składniki:
- sok z dyni 450ml
- sok z 1/2 cytryny
- woda 100ml
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- cukier 3 łyżeczki
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- goździk 1 szt
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Przepis:
Sok z dyni zagotowujemy z goździkiem (niech dłuższą chwile pobulgocze). Dosypujemy oba cukry i szczyptę soli oraz cynamonu. Łyżkę stołową mąki ziemniaczanej roztrzepujemy w połowie szklanki wody i powoli mieszając wlewamy do gotującego się soku z dyni. Gotujemy kilka minut na małym ogniu mieszając.
Porady:
Kisiel jest doskonały na ciepło i nadaje się do polewania delikatnych dań wzbogacając je swoim smakiem.