Kaczy smalec z oliwką

Telefonowa focia z mojego twittera ale smak był wart utrwalenia.

Dobra ostra oliwka piri piri położona na delikatnym smalcu z kaczki to coś pysznego, kompozycja składników niosąca nadzieję na lepszy czas. Smak tak się komponuje że nawet solić ani odrobiny nie trzeba. Jak dla mnie magię smaku roztacza smalec z kaczki  gładko rozpływający się w ustach (lepiej niż najdelikatniejsza czekolada).

Jak niektórzy wiedzą od stycznia pracuję w fabryce. Niby się nie spocę przy tej robocie, ale rozwiązuję problemy gromadzące się od kilku lat. Efekt arbajtu w fabryce jest taki że jak w domu coś fajnego do jedzenia zrobię to na szybko obfotogafuję i siły się kończą. Czytaj dalej

Jajko sadzone w sercu z parówki

Składając hołd amerykańskiemu marketingowi dołączam wpis promujący święto marketingu walentynki. Zdecydowanie noc kupały jest lepsza dla zakochanych.

Podobnie sądzę o serduszkach tych w popularnym kształcie kier ♥ że są jakieś przereklamowane. Tak czy inaczej z ciekawości czy się uda zrobiłem jajko sadzone w sercu z parówki.

jajko sadzone w parówce

Niebrzydkie to i w smaku przyjemne ale zdecydowanie większość kobiet woli różę czy inny kwiat niż parówkę, a faceci w większości wolą kobietę niż żarcie. Tak więc Panowie do jajka koniecznie dodajcie kwiatka przy talerzu, oraz Panie nie skąpcie swych wdzięków podając parówkę z jajkiem.
jajko sadzone w parówce[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przekąska
  • Koszt: 3 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 1 minuta
  • Smażenie: 10 minut
  • Czas ogółem: 11 minut
  • Ilość porcji: 1
  • Kalorie: 221 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej

Jajko sadzone w kiziuku

Dziś miałem pożywne, proste sobotnie śniadanie warte uwiecznienia na blogu :) Potrawa nadaje się oczywiście na niedzielne śniadanie również, w tygodniu na śniadanie to jednak coś mniej absorbującego w przygotowaniu polecam. Niby potrawa jest szybka w robieniu ale żeby osiągnąć odpowiedni stan żółtka trzeba jej pilnować i grzać na małym gazie, co przed robotą w fabryce jest trudno wykonalne, zwłaszcza jak brakuje czasu na delektowanie się taką potrawą.

jajko sadzone w kizuiku[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Śniadanie
  • Koszt: 4 zł
  • Łatwość: łatwe
  • Kuchnia: Lukrecjusza
  • Przygotowanie: 5 minut
  • Smażenie: 7 minut
  • Czas ogółem: 12 minut

Składniki: Czytaj dalej

Frytki z selera

frytki z seleraSkoro nie siedzę na fejsie i nie pisze bloga to pojawiło się trochę czasu na inne rozrywki. Ot tak zaległem na łóżku i oglądam jakieś filmy.

Postanowiłem sobie do filmów zrobić coś nowego i alternatywnego zarazem. Jako że już od jakiegoś czasu o nich myślałem, zrobiłem sobie selerowe frytki (nie pamiętam gdzie wypatrzyłem ten pomysł na frytki). Robota jest banalnie prosta obieramy selera, kroimy w dość cienkie plasterki i wrzucamy małymi partiami na gorący olej. Olej powinien być głęboki aby się całe plastry selera zanurzyły. Smażymy trochę (tyle samo co frytki z ziemniaków), wyciągamy solimy i gotowe można chrupać.

W smaku taki seler jest Czytaj dalej