Brownie z jabłkami

Takie brownie to doskonałe ciasto na deszczowy dzień. Pachnie czekoladą i jabłkami. Przekazuje swoje pozytywne wibracje każdemu kto się na nie skusi.

Brownie z jabłkami

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 25 zł
  • Łatwość: umiarkowane
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 30 minut
  • Pieczenie: 40 minut
  • Czas ogółem: 1 godzina 10 minut
  • Ilość porcji: 8
  • Kalorie: 310 kcal/porcja
Domyślnie jest to ciężkie ciasto, wilgotne, aromatyczne i trochę kleiste. Jeżeli ktoś woli bardziej suche to wystarczy trzymać dłużej w piekarniku (ale obniżając trochę temperaturę pieczenia). Jabłka wypływają na wierzch ciasto jest mocno słodkie.

Składniki: Czytaj dalej

Syrop z cukru (simple syrup)

Moje syropy cukrowe (jasny i ciemny) bardzo ładnie się prezentują zaraz po zrobieniu.

Simple syrup czyli syrop cukrowy
[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przetwór
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 1 minuta
  • Gotowanie: 5 minut
  • Czas ogółem: 6 minut
  • Ilość porcji: 2 słoiczki

To prosty i mało ciekawy przepis, ale syrop cukrowy to często pojawiający się składnik drinków i deserów. Można śmiało go określić jako podstawowy składnik stojący na półce w spiżarni. Nie ma sensu przygotowywać go za każdym razem gdy jest potrzebny skoro może postać bez szkody dla smaku.

Ja osobiście do swoich zabaw kulinarnych zawsze mam pod ręką dwa rodzaje syropu cukrowego zwykły i z ciemnego cukru. Ciemny syrop cukrowy czasem używam jako tani substytut syropu klonowego, choć oczywiście brak mu „klonowego” aromatu ale ma własny.

Składniki na syrop z cukru: Czytaj dalej

Mrożona kawa

Mrożona kawa[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Drink
  • Koszt: 2 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 2 minuty
  • Gotowanie: 0 minut
  • Czas ogółem: 2 minuty
  • Ilość porcji: 1

 

Co ten upał z człowieka robi… już nawet reklamie uwierzy aby się tylko ochłodzić. Od razu informuję drink jest zimny ale z mrożona kawą ma tyle wspólnego co fiat 126p z samochodem. We wspomnianej reklamie jest prezentowany uproszczony przepis na kawe po grecku Frappe ale jak pisałem wyżej to nie to :( Można przetestować, ba niektórym nawet ponoć smakuje. Kolejny przepis na „mrożoną kawę” jako ciekawostka sprawdzony, ale więcej go nie powtórzę, moim zdaniem nie warto. Jak ktoś nie widział reklamy w tv to na dole wstawiłem jak robić kawę na zimno (nie mylić z mrożoną, a tym bardziej frappe).

Składniki: Czytaj dalej

Brownie z gruszką i pomelo

Brownie z gruszką i pomelo

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 25 zł
  • Łatwość: umiarkowane
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 30 minut
  • Pieczenie: 40 minut
  • Czas ogółem: 1 godzina 10 minut
  • Ilość porcji: 8
  • Kalorie: 300 kcal/porcja
Fajne ciasto, trochę kleiste, wilgotne i aromatyczne bo połowę aromatu rumowego dodałem :) Podoba mi się bardzo bo ani razu nie ubrudziłem ręki, doskonałe ciasto dla tych co jak ja nie lubią grzebać dłońmi w jedzeniu podczas przygotowania potrawy. Doskonałe dla zapracowanych bo jest rewelacyjnie mało sprzątania. Dosłownie dwie miski, oraz forma do pieczenia. Żeby być super dokładnym dodam że z łaźni wodnej musiałem wodę musiałem wylać, oraz nóż i trzepaczkę jeszcze umyć.

Składniki: Czytaj dalej