Bułeczki z misiami Haribo

Dynia powróci niebawem, dziś opiszę smaczne bułeczki z rozmaitościami.

Już od dawna się zbierałem do eksperymentu pod nazwą bułeczka z dodatkami i w końcu się zmobilizowałem. Bułeczki zrobiłem w trzech odmianach, z suszoną morelą, z kandyzowanym ananasem i z misiami haribo w środku. Przepis na ciasto wziąłem z bloga którego prowadzi evena  i wsparłem dodatkowo przepisem Olimpii. Bułeczki coś słabo mi wyrosły (może wina użytych drożdży) były smaczne choć dość zbite.

Wyszło smacznie i pachnąco. Smak bułeczek z morelą i ananasem zgodny z oczekiwaniami nie zaskoczył mnie, taka lekko słodka bułka ze słodkimi kostkami. Za to efekt upieczenia misi haribo wyszedł nieoczekiwany. Misie wyciekły z bułeczek i zkarmelizowały się na macie do pieczenia. Myślałem że bułki będą miały sprężyste nadzienie a tu taka buba. Owszem ciasto przeszło smakiem i aromatem tam gdzie miśki były utkane, ale nie na tym polegał zamysł :(

Eksperyment „misie haribo zapieczone w bułce” się nie powiódł.

Bułki z misiami haribo i owocami[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 8 zł
  • Łatwość: średnio
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 100 minut
  • Pieczenie: 15  minut
  • Czas ogółem:  115 minut
  • Ilość porcji: 8 szt
  • Kalorie: 325 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej

Kisiel z dyni

Dziś kupiłem nową dynię :D Nie była tak piękna jak poprzednia, oraz niestety mniej słodka.

Jako że jutro będzie ciasto z dyni, to dziś zająłem się sokiem. Nie miałem jednak ochoty na taki czysty do picia, więc zrobiłem z niego kisiel dyniowy. Bardzo smaczny deser, delikatny aromat dyni wzbogacony przyprawami. A jaki miał piękny słoneczny kolor, jak raz na rozpoczęcie jesieni. Jako że na obiad miałem naleśniki z białym serem to test wykazał że polane kisielem dyniowym naleśniki zyskały znacznie na smaku.

Kisiel z dyni[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Deser
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Gotowanie: 10 minut
  • Czas ogółem: 25 minut
  • Ilość porcji: 3
  • Kalorie: 70 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej

Przecier jabłkowy

Zdecydowanie warto w spiżarni mieć przecier jabłkowy. Ja go zazwyczaj używam do babeczek, deserów, naleśników lub do szarlotki. Czasami jak sam nie wiem na co mam chęć, otwieram sobie mały słoiczek z jabłkami i raduję podniebienie takim aromatycznym musem. Proste jedzenie jest zazwyczaj najlepsze.
Papierówki zielone jabłka[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Przetwory
  • Koszt: 5 zł
  • Łatwość: proste
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Duszenie: 20 minut
  • Czas ogółem: 35 minut
  • Ilość porcji: 10
  • Kalorie: 115 kcal/porcja

Składniki: Czytaj dalej

Placek drożdżowy ze śliwkami

Aż chce się rzec klasyka bo co innego zrobić ze śliwkami niż placek drożdżowy na rozpoczęcie sezonu? No dobra może nie taki początek śliwek, ale nic w tym roku jeszcze z nich nie robiłem. Placek wyszedł jak na fotce poniżej, pięknie wyrośnięty choć trochę za mało słodki jak dla mnie.

Idąc na łatwiznę użyłem przepisu użyłem przepisu Kuchareczka58 na jej uniwersalne ciasto drożdżowe. Z racji że lubię bardziej słodkie ciasta, jej przepis wzbogaciłem o słodką polewę śmietankową.

Placek drożdżowy ze śliwkami polany sosem śmietankowym

[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: ciasto
  • Koszt: 12 zł
  • Łatwość: średnie
  • Kuchnia: Polska
  • Przygotowanie: 25 minut
  • Pieczenie: 50 minut
  • Czas ogółem: 1 godzina 15 minut
  • Ilość porcji: 20

Składniki ciasto: Czytaj dalej