Ciasto z dyni

Udało mi się zrobić to pyszne ciasto z dyni nawet bez jakiś specjalnych zawirowań, tylko temperatura szalała mi w piekarniku bo używałem nowego termometru. Robiąc ciasto z dyni bazowałem na marchewkowym cieście od faceta na talerzu i drugim też marchewkowym od evenki.

Samo ciasto wyszło ładnie upieczone i dość mokre w środku. Prawdopodobnie ciasto lepiej by wyrosło jakbym trzymał się źródłowych przepisów i dał więcej proszku do pieczenia czy sody, ale spulchniacze gryzą mnie w gardło. Jako że lubię kleiste ciasta to jestem zadowolony z tego co wyszło. To pierwsza potrawa z dyni co smakuje Kuchcikowi, bo w sumie tej dyni prawie nie czuć, przejęła aromat przypraw.

Wyszedł okrągły stosunek wagi do ceny, 13 zł za 1,3 kilograma. Muszę teraz upiec  jeszcze kruche ciasteczka bo herbatniki w sklepie po 16 zł/kg a schodzą u mnie szybciutko.

Ciasto z dyni[starrater tpl=46 style=’pumpkin’ size=’16’]

  • Kategoria: Ciasto
  • Koszt: 13 zł
  • Łatwość: średnio
  • Kuchnia: Lukrecjusza ;)
  • Przygotowanie: 40 minut
  • Pieczenie: 45 minut
  • Czas ogółem: 85 minut
  • Ilość porcji: 20
  • Kalorie: 225 kcal/porcja

Składniki:

  • wiórki z dyni 450 g
  • jajka 4 szt
  • mąka tortowa 220 g
  • olej 200 ml
  • cukier biały 200 g
  • cukier brązowy 200 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1/4 łyżeczki
  • sól 1/4 łyżeczki
  • cynamon 1,5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • goździk 1 szt
  • ananas kandyzowany 2 łyżki
  • morela suszona 4 szt.
  • mleko 50 ml

Ciasto z dyni składniki

Przepis:

Przygotowanie ciasta rozpocząłem od namoczenia w mleku ananasa kandyzowanego i pociętych w drobną kostkę suszonych moreli. Jajka i oba cukry wymieszałem dość dokładnie mikserem w sporej misce, potem wlałem olej i też wymiksowałem. Jak masa stała się jednolita na wierzch nasypałem mąkę, przyprawy, sól, sodę i proszek do pieczenia. Znów wymieszałem wszystko dokładnie. Na koniec mieszania dodałem dynię z sokowirówki oraz namoczone owoce a słodziutkie owocowe mleko wypiłem :). Po wymieszaniu masę przełożyłem do dwóch foremek (27cm x 9cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wypełniły się tak w połowie. Piekłem w 180 stopniach przez 45 minut. Można powiedzieć że ciasto bardziej spęczniało niż urosło.

Ciasto z dyni

Warto zwrócić uwagę że gałkę muszkatołową naskrobałem bezpośrednio do ciasta, zaś goździka utłukłem w moździerzu tak więc był to intensywny aromat, silniejszy niż mielone przyprawy. Prawdopodobnie można bez straty dla aromatu zastosować gotową przyprawę do piernika, ale ja jestem starej daty i nie przepadam za gotowymi mixami przypraw do….

Porady:

Ciasto jest mokre więc nie da się sprawdzić stanu upieczenia metodą „na patyczek”.

Z racji dużej ilości cukru łatwo je przypalić dlatego trzeba uważnie pilnować temperatury.

Translate
I managed to make a delicious pumpkin pie, even without any special turbulence (raging temperature in the oven because I was using a new thermometer) based on carrot cake from a man on a plate and a carrot cake from evenki. The same nicely baked cake came out and pretty wet in the middle. Probably the dough to rise better if I gave more baking powder or baking soda, but they do not like. A sticky dough that I like, I’m very happy with what came out.

 

Lubie lajki i plusy :) kliknij i daj znać innym...

Zobacz też:

Jedna myśl nt. „Ciasto z dyni

  1. Informacje z tej notki bardzo mi sie przydadza. Bardzo dziekuje za zamieszczanie tak ciekawych tekstow, czytam je wszystkie z wielka przyjemnoscia. blog jest swietny!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *